Programa
Data: dimecres, 7 de Juny de 2023
Horari: de 17:00 a 18:30 hores
Lloc presencial: Auditori del Col·legi d'Economistes de Catalunya (Plaça Gal·la Placídia 32, Barcelona.)
Lloc online: Plataforma Zoom
Benvinguda:
Sra. Àngels Fitó Bertran, vice-degana del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
Sra. Conxita Villar Mir, degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya.
Modera:
Sr. Francesc Reguant Fosas, president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
1a part: Ponències:
"El Projecte BioBoost"
Socis del projete: Símbosy, Roca Junyent, Inveniam i Aeris
"El BioHUB Cat: l'impuls de la bioeconomia des del Parc AgroBioTech Lleida"
Sr. Xavier Ticó Camí , gestor de projectes del Parc AgroBioTech Lleida i vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
"Alcarràs Bioproductors"
Sr. Jordi Jové Aresté, president de la SAT Alcarràs Bioproductors.
2a part: Inquietuds i propostes:
"TIMBERLAB, Construim amb fusta"
Sr. Gerard Fernández Marmolejo, arquitecte i expert en construccions amb fusta
"Neteja automàtica dels camions de transport animal"
Sr. Ignasi Pons Argimon, secretari general de FECIC
"Aprofitament del biogàs en explotacions mitjanes o petites"
Sr. Oriol Torra Palà, enginyer. Agrònom. Can Llacuna
"Projectes de Bioeconomia de l'IRTA"
Sr. Francesc Prenafeta Bodú, responsable de projectes de bioeconomia de l'IRTA
En aquesta segona part de la Jornada aquelles empreses que ho desitgin comptaran amb 5 minuts per exposar les seves propostes o, simplement, les seves necessitats i les seves inquietuds.
Per a nodrir aquesta segona part i participar-hi, les empreses interessades cal que trametin el seu interès a alguna de les dues adreces de correu electrònic següents (data límit per sol·licitar participar: 5/6/2023):
- comissions@coleconomistes.cat
- comunicacio@agronoms.cat
En la proposta de participació cal que s'indiqui el títol de la participació i la persona que realitzarà la presentació i que s'adjunti el PDF o Power Point en cas que la presentació compti amb aquest tipus de suport.
Cloenda:
Sr. Fernando Ortega, president de la Comissió de Indústries Alimentàries del Col·legi Oficial d'Agrònoms de Catalunya.
Networking entre els assistents presencials
Lloc: Auditori del Col·legi d'Economistes de Catalunya (Plaça Gal·la Placídia, 32 - 08006 - Barcelona)
________________________________
Plataforma Zoom
Sinopsi
La lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat ens exigeixen orientar l'economia vers els productes renovables i la circularitat dels mateixos.
La Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), defineix la bioeconomia com "la producció, utilització i conservació dels recursos biològics, incloent els coneixements relacionats, la ciència, la tecnologia i la innovació, per a proporcionar informació, productes, processos i serveis a tots els sectors econòmics amb l'objectiu d'avançar cap a una economia sostenible".
L'Estratègia de bioeconomia de la Unió Europea abasta tots els sectors i sistemes que depenen dels recursos biològics: animals, plantes, microorganismes i biomassa derivada, inclosos els residus orgànics. Es promou l'ús de la biotecnologia per a desenvolupar nous productes i mercats. L'objectiu darrer es la protecció del medi ambient, evitar la sobreexplotació dels recursos naturals i potenciar la biodiversitat i això s'afavoreix, a més, mitjançant l'impuls als principis de l'economia circular -reutilitzar, reparar i reciclar-.
L'any 2020, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2021-2030 (EBC2030) que té com a objectiu promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l'economia catalana mitjançant el foment de la producció de recursos biològics i de processos locals i renovables. Aposta, entre altres, per desenvolupar un teixit empresarial basat en la bioeconomia circular arreu del territori, posant especial atenció al primer sector, fomentar l'ús i consum de bioproductes, bioenergia i biomaterials al mercat.
Les cadenes de valor prioritzades en l'Estratègia son:
- 1. Millora de la gestió forestal i l'aprofitament dels recursos forestals.
- 2. Creació de paisatges agroforestals resilients i la provisió sostenible de serveis ecosistèmics.
- 3. Valorització de les dejeccions ramaderes i altres residus orgànics (fangs de depuradora, fracció orgànica de residus municipals, etc.).
- 4. Valorització de co-productes i subproductes de la cadena alimentària.
Conscients de la necessitat de recolzar el canvi de la societat i l'economia catalana cap a la bioeconomia circular, des del Col·legi d'Economistes de Catalunya i del Col-legi d'Agrònoms de Catalunya conjuntament, estem propiciant diverses iniciatives. Per facilitar que els projectes de bioeconomia s'iniciïn i es concretin convé que aquests es trobin al si d'un entorn innovador des d'on compartir idees, iniciatives i projectes en marxa o acabats. Cal que les necessitats siguin conegudes i compartides per escurçar camins per endevinar solucions, evitar errors, reduir riscos i obtenir suports.
Amb aquesta finalitat, us proposem la participació en una trobada on podreu presentar els vostres projectes en format breu o, simplement, les vostres inquietuds acompanyats dels impulsors de projectes reals que s'estan implementant i de l'equip del projecte europeu d'acceleració de projectes de bioeconomia BioBOOST.
BioBOOST, és l'acceleradora de projectes de bioeconomia a Catalunya. Es tracta d'un projecte europeu que impulsem 4 empreses catalanes (Roca Junyent, Inveniam, Aeris, Símbiosy) per treballar en definir aquells serveis "ecosistèmics" que puguin desencallar i/o accelerar les inversions en projectes de bioeconomia al territori.