Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

FORMACIÓ

Cicle de jornades EN DIRECTE sobre Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya | Jornada 5: ''El sòl agrari, fertilitat, conservació i embornal de carboni''

Dades de l’Acte

Nombre del curs:
 C014/2021
Seu:
 Barcelona
Àrea:
 ALTRES ACTIVITATS FORMATIVES

Organitzador

  • COMISSIÓ ECONOMIA AGROALIMENTÀRIA
  • COMISSIÓ D'ECONOMIA I SOSTENIBILITAT
  • COMISSIÓ D'ECONOMIA TERRITORIAL I URBANA

Programa

 

Jornada en directe (online)

El Col·legi d'Economistes de Catalunya ofereix els seus continguts online i en directe, que es podran seguir des d'on es vulgui.

Per tramitar la inscripció a l'activitat és imprescindible fer-ho a través d'aquesta pàgina.

Un cop s'hagi completat la inscripció, l'usuari rebrà una invitació per al registre a la plataforma ZOOM i poder obtenir així l'enllaç de connexió necessari per al seguiment de l'acte en directe.


Inscripcions obertes fins el dia anterior a les 23.59h.

 

 

 

 

                      ICEA

 

 

 

 

 

Data: 15 de setembre de 2021

Horari: a les 18.00 hores

 

 

 

 

Benvinguda i Presentació:

 

Sr. Miquel Morell Deltell, membre de la Junta de Govern i vicepresident de la Comissió d'Economia Territorial i Urbana del Col·legi d'Economistes de Catalunya

 

 

Ponències:

 

"Sòl i intensificació sostenible"

Sr. Miquel Aran Mayoral, Enginyer Agrònom. Gerent del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida

 


"Nitrats: fertilització versus contaminació"

Sra. Elisenda Guillaumes Cullell, Dra. Enginyer Agrònom. Directora General d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya i experta en sòls.

 


"El sòl com a embornal de CO2"

Sra. Rosa Poch Claret, Catedràtica del Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida.



Experiències:

 

"Qualitat dels sòls i reg en noves plantacions"

Sr. Joan Gené Albesa, responsable de plantacions intensives d'ametller de Unió Corporació Alimentària.

 

"La producció de farratge, reg i sòls"

Sr. Jaume Pont Camps, director tècnic a Granja San José

 

"Sòls i regadiu"

Sr. Albert Roselló Martinez, cap de projectes de SAF Sampling Water

 

 

Modera:

 

Sr. Xavier Ticó Camí, vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya

 

 

 

 

 

Logo Jornades Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya Sobre la Jornada

 

Els sòls aporten diversos serveis ecosistèmics entre els quals, un dels més rellevants, és la producció d'aliments (FAO, 2015). Altres serveis fonamentals són, entre d'altres, el cicle de nutrients, la retenció de carboni i la regulació del cicle de l'aigua. Els sòls són un recurs fràgil i la seva conservació esdevé crítica per la vida a la Terra.


El manteniment dels sòls ha estat objecte de diverses estratègies que han utilitzat històricament els agricultors. En els sistemes mediterranis el marges de pedra seca constitueixen obres mestres de l'arquitectura que permeten la retenció de l'aigua de pluja i el control de l'erosió del sòl. En anys recents alguns models productius han optat per una reducció del treball mecànic del sòl, el manteniment de cobertes vegetals i una combinació de tractament mecànics i d'herbicides. L'erosió dels sòls té un efecte devastador en la degradació de les seves propietats.


Un important servei ecosistèmic dels sòls és la retenció de C i la captació de C02 atmosfèric, mitjançant la seva transformació en carboni orgànic (matèria orgànica). Aquesta acció d'embornal podria re-introduir i immobilitzar en els sòls una fracció del C02 actualment present en l'atmosfera i que constitueix una de les causes del canvi climàtic.


Per donar rellevància a la importància dels sòls, les Nacions Unides, a la 68ªsessió de l'Assemblea General, varen declarar 2015 com l'Any Internacional dels Sòls (A/RES/68/232). També van establir el dia 5 de desembre com a dia Mundial del Sòl. Tot plegat amb la voluntat de fer explícitament palesa a la societat la importància d'aquest recurs.

 

 

 

 

 

Amb la col·laboració de:

 

Col·legi d'Enginyers Agrònoms Barcelona, Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021INNO4AGRO IRTAOficina del Regant del DARPParc Científic Tecnològic Agroalimentari de Lleida

 


SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA