Programa
DATA: 11 d'octubre de 2019
HORARI: de 14.00 a 16.00 hores
LLOC: Restaurant Pomarada (Passeig de Gràcia, 78, Pral.)
Preu Debat: La participació al debat és gratuïta.
Preu dinar: 20,00€ (a pagar individualment al restaurant). El cost inclou el dinar del ponent.
Inscripcions: cal inscriure's abans del dia 4 d'octubre)
Nota important: La inscripció en el dinar col·loqui comporta una reserva al Restaurant Pomarada. Cal que, en cas de no poder assistir, es comuniqui al Col·legi amb suficient antelació.
Presentarà:
Sr. Antoni García, vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya
Ponent:
Sr. Ramon Clotet, membre emèrit de l'Institute of Technologists (EUA) i secretari de la Fundació Triptolemos.
"HISTÒRIA DE L'ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ A CATALUNYA: PERSONES, FAMÍLIES I EMPRESES" amb Ramon Clotet
Parlarem de la història de les persones, famílies i empreses alimentaries a Catalunya en la 2a part del segle XIX i la 1a part del segle XX, i de com el seu dinamisme i coneixements van contribuir a millorar l'alimentació.
La història de l'activitat productora d'aliments a Catalunya des de mitjan segle XIX fins a també mitjan segle XX (cent anys d'història apassionant) és un model de com en un entorn determinat sorgeixen personatges clarividents que amb les eines que tenen... i les que busquen... i les que creen... resolen, via empresa, necessitats bàsiques de la societat.
S'endinsa en la descripció de diverses persones i famílies que han creat, desenvolupat i consolidat indústries alimentàries a Catalunya:
- - Galetes: Viñas, Birba, Trias
- - Begudes alcohòliques: Codorniu, Freixenet, Torres, Mont-Ferrant, Lehman, Bacardí, Anís del Mono, Moritz, Damm
- - Oli d'oliva: Borges
- - Làctics: Letona/Cacaolat, Danone
- - Xocolata: Simon-Coll, Arumí, Torres
- - Anàlisis alimentàries: Oliver Rodés
- - Productes dietètics: Santiveri, Ordesa
- - Brous i sopes deshidratats: Gallina Blanca
Tot això està recollit en el llibre "Alimentació i nutrició a Catalunya: industrials, productors i científics" (ACCA/CCNIEC, 2019). El Sr. Ramon Clotet n'ha fet la introducció a la primera part, objecte d'aquest dinar-col·loqui. Hi apareixen algunes d'aquestes persones i famílies com a mostra d'una societat dinàmica en què l'ús de coneixements barrejat amb l'entusiasme per contribuir a la millor alimentació de la societat dona lloc a la creació d'empreses de tot tipus, interconnectades, amb una visió del que després se n'ha dit clúster, i amb sentit de servei.