Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Conferències i Sessions Temàtiques

Dinar-Col·loqui Què mengem? PRESENCIAL: ''La seguretat alimentària com un dels pilars de l'economia''

Dades de l’Acte

Nombre del curs:
 D006/2022
Seu:
 Barcelona
Àrea:
 ALTRES ACTIVITATS FORMATIVES

Organitzador

  • COMISSIÓ D'ECONOMIA AGROALIMENTÀRIA

Programa

 

Data: dijous, 20 d'abril de 2023

 

Horari: de 14:00 a 16:00 hores

 

Lloc: Hotel SERHS-RIVOLI (La Rambla, 128 - 08002 Barcelona)

 

Preu: 25,00 € (s'ha d'abonar en efectiu al mateix hotel)

 

 

 

 

.

 

Inscripcions obertes fins el dia anterior a les 23.59h. Aforament limitat (21 places)

 

 

 

 

 

Presentació i conclusions:

Sr. Antoni Garcia Gabarra, membre de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya (Àrea de Qualitat i Seguretat Alimentària). Consultor en Regulació Alimentària

 

Ponent:

Sra. Carme Chacón Villanueva, llicenciàda en Veterinària i màster en Salut Pública. Subdirectora General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya

 

Moderació i cloenda:

Sr. Francesc Reguant Fosas, president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya

 

 

 

 

 

Presentació:

 

La política sanitària a Catalunya té com a finalitat procurar més anys de vida per a les persones i que aquests anys siguin viscuts amb salut. Amb aquestes finalitats es posen en marxa accions assistencials junt amb accions de protecció de la salut davant dels riscos ambientals i alimentaris a través de polítiques interdepartamentals.


Per cobrir les necessitats de seguretat alimentària, a Catalunya, existeix un marc estratègic de referència, el Pla de seguretat alimentària de Catalunya, que orienta l'acció conjunta de les administracions públiques cap a objectius concrets i compartits.


Aquest Pla estableix els objectius a assolir i les intervencions a implementar per garantir la seguretat dels aliments. És també un marc d'aprenentatge que permet avaluar periòdicament la situació i l'assoliment dels resultats esperats dins d'un cicle de millora continua.

La seguretat alimentària, a més de ser una qüestió de salut, és un factor econòmic rellevant. L'impacte devastador que pot tenir la manca de seguretat alimentaria en l'economia pot observar-se en els països on els sistemes de seguretat alimentaria son febles. Segons els estudis del Banc Mundial, en els països d'ingressos baixos els problemes derivats de la manca de seguretat alimentaria costen al voltant de 110.000 milions de dòlars anuals. Persones malaltes, defuncions, despeses mèdiques, pèrdua d'hores treballades, pèrdua de vendes i exportacions, pèrdua de confiança en el país per al turisme i la inversió, malbaratament d'aliments que es contaminen degut a males pràctiques i la càrrega ambiental derivada són les principals conseqüències del inseguretat alimentaria i causes de l'impacte econòmic que se'n deriva. Fins i tot en països desenvolupats com Estats Units hi ha estimacions que xifren el cost de les malalties de transmissió alimentaria en més de 15.600 milions de dòlars anuals.

 

Catalunya és un dels principals clústers agroalimentaris europeus. El sector primari, juntament amb la indústria de transformació d'aliments i el sector minorista representen al voltant d'un 6 % del PIB i més de 350.000 llocs de treball, un 10 % del total de Catalunya. A més, és el tercer sector exportador, amb el 10 % del valor total, i un dels primers sectors industrials de Catalunya, junt amb el sector químic i l'automobilístic.


La seguretat alimentaria té importants implicacions en el progrés i l'economia dels països. El Pla de seguretat alimentaria representa un pilar important per a protegir la salut de la ciutadania i per mantenir la imatge i la projecció econòmica del nostre país pel que suposa com a promotor de la confiança en la seguretat alimentaria i la projecció econòmica, turística i exportadora.

 

Col·loqui:

En acabar el dinar, la ponent farà la seva exposició i després els assistents formularan les seves preguntes i aportacions.

 

Destinataris:

Qualsevol persona interessada en la seguretat dels aliments, des de la seva producció al seu consum.

 


Pagament:

El preu del dinar s'hauran d'abonar en efectiu a l'arribada a l'Hotel. Si alguna persona inscrita no pot assistir a l'acte preguem que ho comuniqui a Núria Ibáñez, Col·legi d'Economistes de Catalunya: nibanez@coleconomistes.cat, telèfon 934161604 (ext. 2025)

 

 

 


SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA