Programa
Jornada en directe (online)
El Col·legi d'Economistes de Catalunya ofereix els seus continguts online i en directe, que es podran seguir des d'on es vulgui.
Per tramitar la inscripció a l'activitat és imprescindible fer-ho a través d'aquesta pàgina.
Un cop s'hagi completat la inscripció, l'usuari rebrà una invitació per al registre a la plataforma ZOOM i poder obtenir així l'enllaç de connexió necessari per al seguiment de l'acte en directe.
Inscripcions obertes fins el dia anterior a les 23.59h.
Data: 13 d'octubre de 2021
Horari: a les 18.00 hores
Benvinguda i cloenda:
Sr. Eduard Arruga Valeri, economista. Membre de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
Modera:
Sr. Miquel Morell Deltell, membre de La Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya
Ponències:
"Aproximació al marc jurídic dels espais agraris, reptes futurs des de la vessant urbanística"
Sr. Pablo Molina Alegre, advocat urbanista a J&A Garrigues, SLP
"Els espais agraris en el planejament urbanístic, marges de millora per a la presa de decisions"
Sr. Ignasi Grau Roca, enginyer agrònom. Director de Igremap, SLP
"Els espais agraris com a centre de producció alimentària, de paisatge i de valor per a la biodiversitat"
Sra. Sònia Callau Berenguer, enginyera tècnica agrícola i enginyera forestal. Cap de la Direcció Territorial Agrària O.T. Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari Diputació de Barcelona
"La necessària robustesa ecològica i ambiental dels espais agraris"
Sr. Xavier Mayor Farguell, Dr. en Biologia. Director/Manager a Irbis (Estudi Xavier Mayor et al. SL).
"La visió del propietari rural, el Pla de protecció del medi natural i el paisatge de l'Alta Garrotxa"
Sr. Narcís Ribes Besalú, Enginyer de Monts. Vice-president de l'Associació de Propietaris de l'Alta Garrotxa
Sobre la Jornada
A dia d'avui tenim tot Catalunya, i tots els seus municipis, planificat territorial i urbanísticament. Els instruments urbanístics emprats per assolir aquest objectiu venen regulats per la legislació urbanística i les legislacions sectorials en matèria d'infraestructures, en matèria agrària, forestal, etc., que pretenen donar un ordenament jurídic al territori de Catalunya. En aquest marc regulador, el paper dels sòls agrícoles i forestals ha tingut, tradicionalment, un paper residual enfront al desenvolupament dels espais per activitats econòmiques industrials, de serveis, etc. i dels espais residencials, amb una aproximació i una mirada des del món urbà, deixant les qualificacions urbanístiques relacionades per la producció agrària i forestal amb un capacitat de feble seguretat jurídica en les planificacions i, en tot cas, desenvolupant més la protecció del medi que la possibilitat de promoure la seva gestió i impulsar aquests espais com actius productius econòmics, alimentaris i d'embornals de CO2. Per tant, és convenient fer una aproximació renovada al seu marc legal urbanístic, que identifiqui els avui identificats com a sòls no urbanitzables com un actiu de producció i d'ecosistema natural. Aquest és un repte encara pendent a casa nostra, que ha de permetre la consolidació d'un teixit estable i sòlid d'aquesta infraestructura de país, permeten assegurar un grau de producció agrària, alimentària i forestal que sigui compatible amb la gestió i conservació del medi natural.
Amb la col·laboració de: