Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Notícies

5 abr 2023

Indicador del mes d'abril de 2023: Els gasos efecte hivernacle o com la gestió de la petjada de carboni pot contribuir a reduir l’impacte de les empreses en el canvi climàtic

Notícies Economia i Sostenibilitat

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Què són els gasos efecte hivernacle i quin efecte tenen en el nostre dia?

La nostra atmosfera està composta per diferents gasos (oxigen, nitrogen ...), entre els quals també hi son presents, de forma natural, els gasos que anomenem d'efecte hivernacle, que principalment son el diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4) o l'òxid nitrós (N20). Aquests gasos tenen la capacitat d'emmagatzemar la radiació infraroja que arriba del sol. Això és un procés natural. Però des de l'inici de la revolució industrial, com a conseqüència de la crema de carbó i d'altres combustibles fòssils, aquests gasos efecte hivernacle (GEH) han anat en augment. Com a conseqüència, la temperatura mitjana de la terra ja ha incrementat 1 grau respecte l'era preindustrial, modificant el clima de la terra i iniciant el que coneixem com a canvi climàtic.

 


Quants GEH emetem?
Cada habitant de Catalunya emet 5,7 Tn CO2eq. Si ho comparem amb el conjunt de l'estat, la dada augmenta fins a 7,1 Tn CO2eq/ hab. i pel conjunt de la UE aquest indicador es situa en 8,4 Tn CO2eq/ hab (any 2019).

 

 

Els esforços fets ens les darreres dècades donen el seus fruits. Un exemple és que la Unió Europea va assolir l'objectiu que s'havia marcat de reduir les emissions de GEH un 20% l'any respecte les emissions de 1990.

 

Quins son els sectors que emeten més emissions?
A Catalunya, l'any 2020, el sector industrial i el transport van ser els responsables de més de la meitat de les emissions de GEH (al voltant del 30% en ambdós casos), seguits del sector energètic (13%) i l'agricultura i ramaderia (12%).

Podeu consultar les emissions de GEH per sectors (Font: Generalitat de Catalunya, 202) AQUÍ

Vols conèixer amb més profunditat com es realitza aquest càlcul? Pots veure aquest vídeo de la Generalitat de Catalunya.

Què pot fer una empresa compromesa amb el clima? Gestionar la petjada de carboni


Què és la petjada de carboni? Aquest vídeo t'ho explica.


Com es gestiona la petjada de carboni? Cada vegada són més les empreses que es comprometen, a través de les seves polítiques de sostenibilitat, a reduir les seves emissions de GEH o, el que és el mateix, la seva petjada de carboni. La gestió de la petjada de carboni no és senzilla, ja que pot requerir d'un procés minuciós de recollida de dades segons els estàndards internacionals (GHG protocol o ISO 14064-1), per poder calcular la petjada de l'organització i la posterior posada en marxa de diferents mesures per reduir o compensar les emissions de GEH. És un procés de llarg termini, on s'hi ha d'implicar tota la organització, però conèixer aquells àmbits on s'emet més GEH, ajudarà al conjunt de l'empresa a emprendre les mesures més eficients i alineades amb les polítiques de sostenibilitat.

De forma general, el procés de gestió de la petjada de carboni és el següent:


1. Mesurar la petjada de carboni i establir un compromís de reducció, seguint un estàndard internacional. En aquest punt és decideix per quin abast (1, 2, 3) ens comprometem a reduir la petjada.
2. Reduir la petjada de carboni, que consisteix en implementar mesures que ens permetin reduir els GEH de la nostra organització. Per exemple, produint energia renovable o implementant mesures d'eficiència energètica.
3. Compensar la petjada de carboni. En el cas que no es pugui reduir la petjada de carboni i no s'assoleixen els compromisos de reducció sempre es pot "comprar la reducció d'emissions" realitzades per tercers. Consulta com es compensen les emissions a Catalunya.
4. Comunicar és un punt imprescindible per explicar als nostres clients els esforços realitzats per gestionar la nostra petjada de carboni.

 

La Generalitat de Catalunya, a través de l'Oficina de Canvi Climàtic, ofereix recursos i suport per a totes aquelles empreses que vulguin gestionar la seva petjada de carboni a través dels Acords Voluntaris. Compromís amb la reducció de CO2.

 

Casos d'èxit d'empreses que gestionen la seva petjada de carboni:
- Aigües de Barcelona
- Microsoft

 

Altres recursos d'interès:
Así combate Noruega el cambio climático | DW Documental

26 Formas de Luchar contra el Cambio Climático

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA