Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Notícies

19 jul 2023

Indicador del mes de juliol de 2023: L'energia

Notícies Economia i Sostenibilitat

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

L'energia està present en tots el àmbits de la nostra vida, necessitem energia a casa, a les empreses, als transports, a les infraestructures, en tota mena d'espais públics, a tot arreu, i cada vegada més. Diverses són les qüestions cabdals quan parlem d'energia: l'estalvi i l'eficiència són dues d'elles.

 

Segons la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, l'estalvi i l'eficiència energètica són l'eix fonamental per descarbonitzar la societat catalana, i per això es preveu una reducció del 30,3% en el consum d'energia a finals de l'any 2050.

 

La millor energia és la que no es consumeix i en aquest sentit van part dels FNG (Fons Next Generation): a reduir el consum d'energia dels habitatges. A Espanya tenim gairebé 26 milions d'habitatges dels quals només 1,4 milions són eficients.

 

El mix energètic és una altra de les grans qüestions. Tenim una gran dependència de les energies fòssils. Actualment, a la Unió Europea, un 70% del total del consum final d'energia prové de combustibles fòssils. En tres dècades, el consum de combustibles fòssils ha de caure fins a zero i tota l'energia ha de provenir de fonts renovables.


1033 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


L'energia i els ODS
L'ODS 7, energia assequible i no contaminant, cerca garantir l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a tothom. Per això, cal duplicar la taxa mundial de millora de l'eficiència energètica, així com augmentar substancialment el percentatge de renovables en el mix energètic.

 

La inversió mundial en energia neta està en camí d'augmentar a 1,7 bilions de USD el 2023.


La despesa en combustibles fòssils està clarament superada per la inversió en tecnologies d'energia neta, ja que les preocupacions d'assequibilitat i seguretat provocades per la crisi energètica mundial enforteixen l'impuls darrere d'opcions més sostenibles, segons l'informe World Energy Investment 2023 de la IEA. Entre el 2021 i el 2023 s'espera que la inversió anual en energia neta augmenti un 24%, impulsada per les energies renovables i els vehicles elèctrics, en comparació amb un augment del 15% en la inversió en combustibles fòssils durant el mateix període. Però atenció a la dada, més del 90% d'aquest augment prové de les economies avançades i de la Xina, cosa que presenta un risc greu de noves línies divisòries en l'energia global si les transicions d'energia neta no es recuperen en altres llocs.

 425

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sectors econòmics i energia
Segons l'informe New Energy Outlook: Europe, publicat per l'empresa de recerca BloombergNEF (BNEF), perquè Europa arribi a l'Escenari Net Cero cal un canvi radical en la inversió en tecnologies baixes en carboni. Segons BNEF, la regió va invertir 227.000 milions de dòlars en la transició energètica baixa en carboni el 2022. Per mantenir el rumb, les inversions mitjanes anuals en subministrament d'energia neta, vehicles elèctrics, bombes de calor i materials sostenibles a Europa s'han de triplicar durant el resta d'aquesta dècada i quadruplicar-se a la dècada de 2030.

 

Energia i empresa
Els consumidors seran fonamentals per impulsar la transició a energia neta zero per aconseguir una economia d'energia neta zero a Europa. Més de dos terços de la inversió necessària se situen al costat de la demanda, per tant l'èxit de la transició dependrà que els consumidors adoptin tecnologies netes més ràpidament aquesta dècada. Els vehicles elèctrics s'emporten la xifra més gran de despesa, amb un total de 21 bilions de dòlars en el període 2022-2050 segons l'escenari d'energia neta zero de BNEF, mentre que les bombes de calor suposen una inversió d'1,4 bilions de dòlars


Per tant, transport en carretera i calefacció d'edificis són estratègics per aconseguir els objectius. Entre els dos tenen gairebé el 50% de totes les emissions de CO2 relacionades amb l'energia a l'Europa actual. Aconseguir que la demanda passi de combustibles fòssils a alternatives elèctriques és bàsic.


Altres recursos

Energia i el Pacte Verd (Comissió Europea)

Understanding Energy Transition

Plan MOVES II: Nuevo plan de ayudas para favorecer la movilidad sostenible e impulsar la economía

 

 

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA