Maria Eugènia Gay, nova convidada al cicle "Converses del degà"
Notícies del Col·legi
Maria Eugènia Gay, segona tinenta d'alcaldia de Barcelona, ha estat aquest dilluns 2 de juny la darrera convidada del cicle "Converses del degà", Carlos Puig de Travy, una trobada al Col·legi d'Economistes de Catalunya en la que ha exposat els grans reptes i projectes de futur de la ciutat, i l'objectiu de fer-la més sostenible, equitativa i segura.
Fent balanç dels dos primers anys de mandat de l'alcalde Jaume Collboni, Gay ha posat en valor l'aprovació dels pressupostos més socials de la història de la ciutat, que inclouen el Pla de Barris, un programa que beneficiarà més de 400.000 veïns i veïnes de 27 barris amb una inversió total de 200 milions d'euros.
Els propers dos anys de legislatura, ha explicat, seran clau per consolidar grans projectes de ciutat, com la millora de la mobilitat amb la finalització de les obres a la Via Laietana i la Ronda de Dalt, així com la conversió de Montjuïc en un espai més verd coincidint amb el centenari de l'Exposició Universal. A més, ha subratllat la importància de la nova infraestructura del tramvia, que connectarà el Besòs i el Baix Llobregat, la millora de les línies de metro i el final de la remodelació de l'estació de la Sagrega. "És imprescindible que puguem entrar i sortir amb agilitat de la ciutat", ha afirmat.
Gay ha reivindicat el paper de Barcelona com a capital institucional de Catalunya i com a ciutat amb veu pròpia al món. "Apostem per la diplomàcia de ciutat i hem d'estar presents en tots els debats internacionals", ha declarat, recordant la participació activa de Barcelona a fòrums i xarxes com la C40 Cities per fer front a la crisi climàtica.
En aquest sentit, ha detallat que les quatre grans línies d'actuació de la ciutat a escala global són la crisi climàtica, la lluita contra les desigualtats, la revolució digital i la defensa dels drets humans, amb la voluntat de convertir Barcelona en un hub humanitari de referència.
Un dels grans objectius de l'Ajuntament, ha explicat, és consolidar Barcelona com a líder internacional en la creació i atracció de talent, tant local com estranger, aprofitant la posició geogràfica privilegiada de la ciutat, la tasca que realitza Barcelona Activa com a agència de desenvolupament econòmic local i el seu extens ecosistema de startups.
Pel que fa al turisme, Gay ha reconegut la importància del sector, que genera el 12% del PIB de la ciutat, però ha insistit en la necessitat de regular-lo per evitar una "invasió" i garantir la convivència amb els veïns i veïnes. En aquest sentit, ha apuntat a la reorganització dels creuers i altres mesures per fer compatible l'activitat turística amb la qualitat de vida dels residents.