Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La tecnologia per a la sostenibilitat de la ramaderia, l'aqüicultura i la pesca centra la tercera jornada del cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible [VIDEO]

Notícies

22 jun 2022

La tecnologia per a la sostenibilitat de la ramaderia, l'aqüicultura i la pesca centra la tercera jornada del cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El paper de les noves tecnologies per fer més sostenibles la ramaderia, l'aqüicultura i la pesca va centrar la tercera jornada del cicle de formació, opinió i debat sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible organitzat per la Comissió d'Economia Agroalimentària i la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i Inno4Agro i el suport de Cajamar Caja Rural.


La ramaderia ha incrementat notablement la seva productivitat i la seva eficiència en els últims anys, millorant la seva posició competitiva en els mercats internacionals. Tanmateix, l'impacte ambiental d'aquest tipus de produccions s'ha situat en el centre del debat públic per la repercussió en l'entorn de la pròpia activitat o dels subproductes que es generen a les granges, com a conseqüència del maneig dels animals i de les seves dejeccions. Qüestions com les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la contaminació de l'aigua o del sòl o la dependència de matèries primeres de l'exterior, especialment dels suplements proteics com la soja, se sotmeten a discussió.


En el context de les polítiques europees, com el Pacte Verd o l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, el sector porta temps treballant en la seva adaptació als canvis normatius i les demandes dels consumidors, que exigeixen la transició cap a un nou model de producció d'aliments més sostenible i respectuós amb el medi ambient.


Amb aquest objectiu, la cadena de valor de la producció ramadera està adoptant, de forma progressiva, el paradigma de l'economia circular per augmentar l'eficiència dels recursos utilitzats, com pastures, farratges, pinsos, energia, aigua, allargant la seva vida útil a través de l'ocupació dels fems com a fertilitzants biològics, amb l'objectiu d'avançar cap a un impacte neutre en l'entorn.


De tot plegat s'ha parlat en una jornada introduida pel vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya Xavier Ticó i moderada pel consultor extern de Cajamar Manuel Lainez.


En primer lloc, el president de ProVacuno i responsable de boví de la Cooperativa d'Ivars Eliseu Isla va parlar de l'economia circular aplicada al sector del boví de carn "apostant per les energies renovables a les granges, utilitzant tecnologia per fer pinsos més digeribles i rebaixar així les emissions, utilitzant fonts proteiques alternatives a la soja o fent ús de cereal km0, entre d'altres iniciatives".


A continuació, el professor titular a la Universitat Politècnica de València - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural Fernando Estellés va abordar la sostenibilitat en la producció ramadera destacant que "les emissions d'efecte hivernacle venen en la seva gran majoria de produir energia, no de la ramaderia" i apostant per "canviar els hàbits com a societat més enllà del consum de carn".


Per la seva banda, el biòleg i gestor d'Innovació a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) Cristòbal Aguilera s'ha centrat en les tecnologies 4.0 aplicades a la pesca i l'aqüicultura, subratllant que "s'està donant una hibridació de tecnologies que aporta alternatives als models convencionals, per exemple amb l'ús de tecnologies acústiques i òptiques per discriminar talles i seleccionar espècies".


Finalment, es van compartir diverses experiències pràctiques. El soci fundador i director general d'OPP Group (assessoria integral de la producció porcina) Joan Sanmartín ha parlat dels projectes V-Etic i Dry Sist, la responsable de qualitat, medi ambient i R+D Cooperativa Plana de Vic Gemma Muns ha exposat el seu projecte FERTIMANURE i el professor emèrit d'enginyeria ambiental a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Xavier Flotats ha parlat de diverses experiències en biogàs.


La ciència per a un futur sostenible va ser el tema central de la primera jornada del cicle sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible, mentre que la tecnologia per a una agricultura més eficient i sostenible va ser la protagonista de la segona jornada. En el marc d'aquest cicle, al llarg de l'any s'abordaran noves eines que la ciència i la tecnologia aporten al conjunt de la cadena alimentària a fi de fer-la més eficient, més sostenible, més circular i per oferir un producte de consum sa i segur.

 

L'objectiu és parlar de les innovacions que s'estan produint que poden fer més fàcils i assequibles els objectius que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les noves propostes recollides al Pacte Verd europeu. Uns debats que volen ser continuïtat del cicle "Aigua, sòl i aliments a Catalunya" celebrat l'any 2021 i en què es va parlar de recursos, de la seva escassedat i de la millor manera per gestionar-los.


 

 

PROPERES JORNADES CICLE "INNOVACIÓ PER UNA AGROALIMENTACIÓ SOSTENIBLE":
- 27/09/22 - Jornada 4: ''Transformació de la indústria alimentària d'acord amb els ODS''
- 25/10/22 - Jornada 5: ''Eines de la distribució per ser més eficient i circular''
- 29/11/22 - Jornada 6: ''Tendències i orientacions del consum vers els objectius 2030''

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA