Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El president de la Generalitat, Pere Aragonès, explica els detalls de la seva proposta de finançament singular al Col·legi d’Economistes de Catalunya

Notícies

25 mar 2024

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, explica els detalls de la seva proposta de finançament singular al Col·legi d’Economistes de Catalunya

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pronunciat aquest dilluns al Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) la conferència "Els reptes econòmics per a Catalunya i la proposta de finançament singular", durant la qual ha detallat el seu projecte per a assolir l'autonomia fiscal. Posteriorment, ha protagonitzat un col-loqui amb la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas.

 

El degà del CEC, Carlos Puig de Travy, ha donat la benvinguda als assistents, recordant la crida a l'acció que van fer a principis de març una vintena d'institucions de la societat civil i empresarial de Catalunya -les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, Foment, PIMEC, FemCAT, el Col·legi d'Economistes de Catalunya, el RACC, Barcelona Global i el Cercle d'Economia-, reclamant que "l'actual sistema de finançament autonòmic no només és inadequat, sinó que és un obstacle significatiu pel progrés econòmic i el benestar social" dels ciutadans. En aquest sentit, ha afirmat que "Catalunya aporta sistemàticament recursos per sobre de la mitjana, però queda sistemàticament per sota de la mitjana en quant a recursos rebuts".

 

Aragonès ha defensat en el seu discurs que la seva proposta de finançament singular busca la "sobirania fiscal plena", per a deixar enrere "un model injust" que "genera una sensació de maltractament crònic". En altres paraules, ha dit que aspira al sistema que tenen el País Basc i Navarra, "ni més ni menys".

 

El pla presentat pel Govern la setmana passada planteja recaptar i gestionar íntegrament els 52.000 milions d'euros que es paguen en impostos a Catalunya cada any, davant els 4.900 milions que administra actualment, entre ells l'IVA, l'IRPF, l'Impost de Societats o els Impostos Especials. A més, preveu una transferència a l'Estat per contraprestació de serveis i una quota de solidaritat amb comunitats autònomes amb menor capacitat econòmica sota la figura d'un fons de reequilibri territorial.

 

"Acabar amb el dèficit fiscal? Posar fi a una situació injusta? Mai és un privilegi, és una obligació, és una qüestió de justícia", ha assenyalat el president, qui ha reivindicat negociar-lo de manera bilateral amb l'Estat, perquè participar en "una taula en què els altres decideixin el que ha de fer Catalunya" no assegura un resultat favorable.

 

El president de la Generalitat també ha afirmat que aquesta proposta és la via per a reduir el dèficit fiscal, que el Govern calcula en uns 22.000 milions d'euros. En aquest sentit, la consellera Mas ha explicat que Catalunya creix per sobre d'Espanya i la zona euro, però el dèficit fiscal obliga a destinar un menor percentatge del PIB a sectors claus, com la salut, l'educació o les infraestructures.

 

Davant les comparacions entre la seva proposta de finançament singular i el pacte fiscal presentat al 2012 pel llavors president de la Generalitat, Artur Mas, Aragonès ha emfatitzat que la diferència està en l'actual context polític, que ofereix "una finestra d'oportunitats" que s'ha d'aprofitar.

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA