Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El sòl agrari, la fertilitat, la conservació i l’embornal de carboni centren la cinquena jornada del cicle “Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya” organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Institució Catalana d'Estudis Agraris [VÍDEO]

Notícies

15 set 2021

El sòl agrari, la fertilitat, la conservació i l’embornal de carboni centren la cinquena jornada del cicle “Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya” organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Institució Catalana d'Estudis Agraris [VÍDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Les comissions d'Economia Agroalimentària, Economia i Sostenibilitat i Economia Territorial i Urbana del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) han organitzat conjuntament amb la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) la cinquena jornada virtual d'un cicle sobre l'aigua, el sòl i els aliments a Catalunya, amb la col·laboració del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, InnoAgro, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l'Oficina del Regant i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.


En aquesta ocasió, la jornada s'ha centrat en abordar el sòl agrari, la fertilitat, la conservació i l'embornal de carboni.


El membre de la Junta de Govern i vicepresident de la Comissió d'Economia Territorial i Urbana del Col·legi d'Economistes de Catalunya Miquel Morell ha presentat la jornada, moderada pel vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del CEC Xavier Ticó.


En primer lloc, el gerent del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida Miquel Aran ha defensat "la intensificació sostenible del sòl sempre tenint present que el sòl és un patrimoni natural vulnerable però també un sistema productiu". En aquest sentit ha explicat que "Catalunya presenta una relativa escassetat de sòls agrícoles" i ha assegurat que "el gran ventall de coneixements tecnològics que tenim ens donen un gran marge de millora sense alterar els sòls".


Seguidament, la directora general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya i experta en sòls Elisenda Guillaumes ha apostat per una "estratègia integral de fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes per una producció sostenible en la línia del que marca l'Agenda 2030". Guillaumes també ha explicat que "estem treballant en un sistema de certificació en la producció d'aliments que acrediti una producció agrícola sostenible".


A continuació, la catedràtica de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida Rosa Poch ha parlat del sòl com a embornal de CO2 destacant que "un important servei ecosistèmic dels sòls és la retenció de C i la captació de C02 atmosfèric, mitjançant la seva transformació en carboni orgànic (matèria orgànica)". "Aquesta acció d'embornal podria re-introduir i immobilitzar en els sòls una fracció del C02 actualment present en l'atmosfera i que constitueix una de les causes del canvi climàtic", ha subratllat.


Finalment, s'han compartit experiències per part d'empreses i organitzacions. El responsable de plantacions intensives d'ametller de la Unió Corporació Alimentària Joan Gené ha defensat la qualitat dels sòls i el reg en les noves plantacions, el director tècnic a Granja San José Jaume Pont ha parlat de la producció de farratge, reg i sòls i el cap de projectes de SAF Sampling Water Albert Roselló ha parlat de les solucions que ofereixen per monitoritzar els regadius.