El degà del CEC Carles Puig de Travy imparteix una conferència sobre expectatives i possibles escenaris en clau econòmica en la jornada d’obertura del 5è Simposi Garraf
Notícies del Col·legi
El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Carles Puig de Travy va impartir el 15 de març la ponència marc de la jornada d'obertura del 5è Simposi Garraf des de l'auditori Neàpolis de Vilanova i la Geltrú.
Puig de Travy va abordar les expectatives i possibles escenaris en clau econòmica, fent una revisió del panorama econòmic el 2022, aportant previsions per al 2023, repassant els principals riscos que afronta actualment l'economia i abordant les principals dades a nivell econòmic de la comarca del Garraf.
En primer lloc, Puig de Travy va recordar l'evolució positiva del PIB el 2022, amb una recuperació millor de la prevista. A més va destacar el rècord històric de les exportacions de béns, el bon ritme del mercat laboral, l'augment de la recaptació fiscal i la contracció del dèficit públic. En contrapartida, va mostrar la seva preocupació per les tensions inflacionàries i va apuntar a un "mix paradoxal" en política econòmica combinant una política monetària restrictiva i una política pressupostària expansiva.
Pel que fa a les previsions per al 2023, Carles Puig de Travy va subratllar que serà un any marcat per la incertesa i la volatilitat generalitzades a causa de factors crítics com el context geopolític complex, la crisi energètica i alimentària, la inflació i l'enduriment de les condicions financeres i les primeres senyals de refredament del consum. Entre els factors positius, el degà del CEC va destacar el descens dels preus energètics, les menors tensions en colls d'ampolla de materials i cadenes de subministrament, la resistència de les famílies gràcies a l'estalvi acumulat, la bona marxa i resiliència del mercat de treball i les previsions positives en turisme.
En relació als principals riscos per a l'economia, Puig de Travy va senyalar l'energia i les primeres matèries, les tensions inflacionàries i els tipus d'interès, així com l'enfortiment del dòlar, les incògnites en relació a l'oferta, les incerteses geopolítiques i la falta d'execució dels fons europeus.
Finalment, el degà del CEC va repassar les principals dades econòmiques referents a la comarca del Garraf, destacant que la seva població representa el 2% del total de Catalunya i l'1,9% del total d'afiliats a la Seguretat Social al conjunt de Catalunya. També va apuntar que l'augment del PIB anual del Garraf i de Catalunya ha anat des del 2021 bastant en la mateixa línia. D'aquesta manera, el 2021 el PIB de Catalunya va augmentar en un 5,8% a Catalunya i un 5,7% al Garraf, la previsió per al 2022 era d'un 5,5% pel conjunt de Catalunya i un 5,3% pel Garraf i la previsió per al 2023 d'un 1,7% en tots dos casos.
La cinquena edició del Simposi Garraf completa un cicle de jornades anuals en les quals s'han fet aportacions, s'ha debatut i s'han contrastat conclusions en relació al creixement i projecció de futur al Garraf. Les jornades d'economia i estratègia comarcals, que tenen lloc durant tres dies a Vilanova i la Geltrú, Sitges i Sant Pere de Ribes, estan organitzades pel Fòrum Hèlix Garraf sota la coordinació de l'Agència de Desenvolupament del Garraf i amb la coproducció de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l'Ajuntament de Sitges i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.