Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • A la VIII Jornada Tributària, el Col·legi d’Economistes de Catalunya demana avançar en la reforma del sistema fiscal

Notícies

1 feb 2024

A la VIII Jornada Tributària, el Col·legi d’Economistes de Catalunya demana avançar en la reforma del sistema fiscal

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Més de 200 persones han participat aquest dijous en la VIII Jornada Tributària organitzada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) a Barcelona, on s'analitzen les últimes novetats fiscals de la mà d'experts en la matèria.

 

En el marc d'aquesta Jornada, el CEC demana aprofitar el compromís per a reformar el sistema de finançament autonòmic per a accelerar, també, la reforma del sistema fiscal i aliniar la tributació de les diferents comunitats autònomes. En aquest sentit, el degà Carlos Puig de Travy considera que, "tal i com s'estableix en l'últim Reial Decret Llei de desembre de 2023 (RD-L 8/2023), és imprescindible que tots els agents socials i partit polítics col-laborin per a avançar en la necessària reforma tributària, per a adaptar-la a la realitat social i evitar la conflictivitat i la inseguretat jurídica en molts àmbits del dret tributari". El degà també considera indispensable "fer un esforç per aconseguir una política fiscal més homogènia, eficaç i justa, que serveixi a l'hora per a protegir els ciutadans i ciutadanes, i que permeti al nostre país ser més competitiu i oferir una major qualitat de vida als ciutadans".

 

Amb aquesta clara voluntat, la presidenta de la Comissió de Fiscalistes | REAF Catalunya del Col·legi, Carme Jover, ha afegit durant la inauguració que el Col·legi d'Economistes de Catalunya "reitera la seva disposició a seguir col·laborant amb totes les Administracions públiques en els projectes de reforma com a compromís ferm de la defensa del contribuent i del benestar de la ciutat".

 

Per la seva part, el president del Consejo General de Economistas de España (CGE), Valentí Pich, ha repassat durant la inauguració l'activitat que desplega el Registro de Economistas Asesores Fiscales del Consejo (REAF-CGE) en l'àmbit fiscal. Finalment, a l'acte d'obertura la secretaria d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Marta Espasa, ha descrit els objectius tributaris de la Generalitat previstos per al 2024, que es concreten en dos, els de caràcter social i els de caràcter mediambiental. Entre els primers, ha destacat la millora en l'IRPF per a les rendes mitjanes i baixes (assalariats, autònoms, ...), que beneficiarà a 2,6 milions de contribuents (73% del total), l'augment dels ajuts fiscals als lloguers d'habitatges per a joves, aturats, ..., que beneficiarà uns 80.000 contribuents, i la reducció de les càrregues fiscals per a víctimes de violència masclista en IRPF, Impost de Successions i altres figures. Pel que fa els objectius de caràcter mediambiental, ha esmentat dos. En primer lloc, el Projecte de Llei d'Impost sobre Emissions de Grans Vaixells, amb escala a ports catalans, que ara està al Parlament de Catalunya i que preten incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient i millorar la qualitat de l'aire, amb una recaptació prevista d'uns 7,5 milions d'euros. L'altre ha estat l'Avantprojecte de Llei d'Estatut de Municipis Rurals, amb la finalitat de reequilibrar el territori, que contempla beneficis fiscals en IRPF i en Impost de Transmisions Patrimonials.

 

A la VIII Jornada Tributària hi intervenen destacats professionals de l'àmbit tributari d'arreu de l'Estat per abordar les novetats fiscals recents, com els gravàmens temporals energètics i de les entitats de crèdit, l'impost temporal a la solidaritat de les grans fortunes, els nous criteris emesos tant per la Direcció General de Tributs com pel Tribunal Suprem o el Tribunal Econòmic-Administratiu Central, els nous impostos mediambientals, o els canvis en la fiscalitat per afavorir les empreses emergents i startups, entre d'altres.

 

A més del degà del CEC, en la inauguració de la VIII Jornada Tributària han participat Valentí Pich, president del Consejo General de Economistas de España (CGE); Marta Espasa, secretària d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya; i Carme Jover, presidenta de la Comissió de Fiscalistes | REAF Catalunya.

 

El magistrat de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Suprem, Francisco José Navarro Sanchís, ha fet un repàs de la jurisprudència tributària més destacada; el subdirector d'Impostos sobre el Consum de la Direcció General de Tributs, Ricardo Álvarez, ha parlat de les principals novetats d'enguany de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA); la subdirectora general d'Impostos sobre les Persones Jurídiques de la Direcció General de Tributs, Natalia Jaquotot, ha repassat les novetats pel 2024 de l'Impost sobre Societats; l'economista i advocat i membre del comitè directiu de la Comissió de Fiscalistes | REAF Catalunya, Pedro-Pablo Rodés, ha abordat els beneficis fiscals aplicables al patrocini de la 37a Copa Amèrica de Vela; el catedràtic de Dret Financer i Tributari, Andrés Sánchez Pedroche, ha fet la ponència sobre la derivació de responsabilitat tributària; i el subdirector general d'Impostos sobre la Renda de les Persones Físiques a la Direcció General de Tributs, Manuel de Miguel, ha repassat les novetats pel 2024 de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, avançant la Renda 2023. Finalment, el president del Registro de Economistas Asesores Fiscales (REAF-CGE), Agustín Fernández, ha fet la cloenda de la Jornada, amb una ponència sobre la fiscalitat de la transmissió de la unitat productiva.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA