Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi d’Economistes de Catalunya aposta per impulsar l’avaluació de les polítiques públiques [VIDEO]

Notícies

30 set 2022

El Col·legi d’Economistes de Catalunya aposta per impulsar l’avaluació de les polítiques públiques [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

A la Jornada "Avaluació de polítiques públiques" organitzada aquest matí per la Comissió de Gestió Pública del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), s'ha debatut amb profunditat i des d'una perspectiva tècnica la importància d'avaluar la gestió pública com a mitjà per valorar l'actuació de les administracions públiques i l'ús dels recursos que utilitzen. A la jornada hi ha intervingut la secretària d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya Marta Espasa per exposar el cas pràctic de l'avaluació de l'impost sobre begudes ensucrades envasades i el catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i col·legiat de Mèrit del CEC Guillem López Casasnovas ha analitzat el paper dels economistes davant l'avaluació de la gestió pública. També ha tingut lloc una taula rodona per abordar diferents models en l'avaluació de polítiques públiques. L'analista en cap d'Ivàlua Mireia Borrell s'ha centrat en la Renda Bàsica Universal, l'economista membre del Grup de Treball d'Avaluació de Polítiques Públiques a Catalunya Àlvar Garola en l'avaluació de les infraestructures i la cap d'Avaluació Econòmica de Polítiques Públiques de la Generalitat de Catalunya Maria José del Blanco en l'avaluació d'altres polítiques públiques.


El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Carles Puig de Travy ha volgut recordar que l'avaluació de polítiques públiques és un procés sistemàtic i raonat de generació de coneixement a partir de la recopilació, anàlisi i interpretació d'informació encaminat a la comprensió global d'una intervenció pública per aconseguir un judici de valor basat en evidències respecte el seu disseny, posada en pràctica i efectes. També ha apuntat que l'avaluació de polítiques públiques permet promoure la transparència i la rendició de comptes a la ciutadania i contribueix a la millora de la qualitat democràtica. A més ha destacat que és una eina d'ajuda a la presa de decisions basada en evidències que afavoreix l'eficàcia i eficiència en l'actuació pública, promovent una major racionalitat de la despesa pública.


A la jornada s'ha destacat que l'avaluació es pot fer abans de posar en marxa un projecte, una vegada està en funcionament o bé quan ha finalitzat i que la qüestió rellevant és disposar d'informació per ajudar a prendre decisions que assegurin el millor ús possible dels recursos públics. D'altra banda, davant la necessitat que les administracions públiques no siguin valorades únicament pels inputs utilitzats, sinó també pels outputs obtinguts, s'ha subratllat que l'avaluació de polítiques públiques ha d'utilitzar eines quantitatives i qualitatives.


El Col·legi d'Economistes de Catalunya aposta per impulsar l'avaluació de les polítiques públiques per millorar els seus resultats, tasca que ha de comptar amb una transparència necessària de cara als ciutadans i ha de disposar de la força necessària per condicionar veritablement les decisions en matèria de gestió pública. Segons el degà del CEC Carles Puig de Travy, "encara que aquesta temàtica és transversal entre diferents professions, els economistes hem d'enfocar l'avaluació a partir de l'estimació de costos o dels indicadors de gestió, entre d'altres eines, tal com s'ha vist en els diferents casos pràctics plantejats a la Jornada".


El president de la Comissió de Gestió Pública del CEC Josep Viñas ha explicat que la comissió, creada l'octubre del 2021, té com a objectiu valoritzar el paper de l'economia pública catalana d'acord amb la seva importància estratègica en un nou marc de la gestió i les avaluacions públiques. També potenciar el debat sobre la implementació d'aspectes de fons en la gestió econòmica pública per complementar els aspectes més tradicionals relacionats amb els aspectes formals.


A més vol donar a conèixer les experiències més representatives i exitoses que puguin aportar valor en l'àmbit de la gestió pública, intercanviar coneixements i potenciar la participació dels economistes en l'àmbit de la gestió pública.

 

 

[+] veure nota de premsa

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA