La Jornada dels Economistes de Girona 2023 posa en relleu la figura de l’economista per garantir el benestar
Notícies del Col·legi
La seu de Girona del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) va celebrar el dijous 30 de novembre la 28è Jornada dels Economistes, dedicada a la contribució dels economistes al benestar de les persones. L'acte, que va tenir lloc a l'auditori del Palau de Congressos de Girona i al que va assistir un centenar de persones, va ser inaugurat per l'alcalde de Girona, Lluc Salellas la degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona, Anna Garriga, i el president de la seu gironina del CEC, Lluís Bigas.
Salellas va afirmar que els economistes són "part fonamental" del procés per buscar solucions als problemes que afecten els ciutadans i ciutadanes, degut a la seva capacitat d'anàlisi i comprensió del context. En aquest sentit, la lluita contra el canvi climàtic és un dels principals reptes al que s'enfronten. En la seva opinió, han de desenvolupar estratègies que fusionin l'eficiència econòmica amb la sostenibilitat ambiental i incentivin pràctiques empresarials i de consum més ecològiques. La visibilització del treball de cures, que fan principalment dones, és l'altre desafiament prioritari en la cerca del benestar per part dels economistes. L'alcalde va explicar que han de participar en la dignificació d'aquest sector amb estudis que destaquin la importància de reconèixer aquesta feina a la cohesió social i al benestar comunitari. Salellas també va destacar que es requereix del coneixement dels economistes per donar respostes a la bretxa salarial, la impossibilitat dels joves per pagar els alts lloguers i el suport que necessiten les pimes en un entorn d'alta competitivitat també són qüestions que requereixen del coneixement dels economistes.
Posteriorment, un grup d'experts va reflexionar sobre el paper de l'economista i la seva evolució al llarg del temps per afavorir la qualitat de vida de la ciutadania.
Joan Tugores, catedràtic d'Economia, exrector de la Universitat de Barcelona i col·legiat de Mèrit del CEC, va afirmar que la professió de l'economista va néixer al segle XIX quan el món vivia una revolució industrial, una pugna sobre l'hegemonia a nivell internacional, friccions socials -principalment per desigualtats salarials- i problemes demogràfics, "els mateixos problemes als que s'enfronten avui dia els economistes". Però, en la seva opinió, "la utilitat dels economistes es posa a prova en moments delicats, com les crisis econòmiques o les guerres. I el que diferencia les crisis no és el seu grau de gravetat, sinó com se'n surt d'elles i les mesures que s'adopten per encarar el futur". Tugores va emfatitzar que, en la cerca per trobar "equilibris raonables que permetin sortir dels problemes", els economistes han d'aplicar "un realisme cru i un pragmatisme lúcid". "Només així es podrà trobar nous models de negocis, solucionar les friccions socials i debatre la reglobalització", va dir.
Jordi Cortina, director financer d'Escorxador Frigorífic Reixach SL des del 2014 i amb 33 anys d'experiència en l'empresa privada, va explicar que "l'economista ha de saber sortir de la seva zona de confort, només així podrà donar resposta a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes. En la mateixa línia es va pronunciar Maria Trias, directora general de Trias-Galetes Biscuits, SA., qui va afirmar que "el que diferencia l'èxit dels economistes és la capacitat de seguir aprenent".
L'acte també va comptar amb la participació d'Isabel Coll, premi extraordinari de Titulació 2021-2022 per ADE i per Econòmiques atorgat per la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona, i Alejandro Hernando, premi extraordinari de Titulació 2021-2022 per Comptabilitat i Finances atorgat per la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona. Tots dos van posar en valor que el motiu principal que els va dur a estudiar una carrera relacionada amb l'economia va ser "poder contribuir al benestar de la societat".
Durant la Jornada es va fer entrega del Premi a Despatx Professional de l'any a Viñas Graboleda Assessors, SL i i el Premi d'Economista d'Empresa de l'any a Modest Fluvià Font. També es va fer distinció a les persones que celebren 25 anys de col·legiació.
Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra i exdegà del CEC, va clausurar l'acte recordant que "per garantir la qualitat de vida de la ciutadania s'ha de generar riquesa i repartir-la de manera justa". En aquest sentit, va afirmar que "Catalunya està perdent pistonada en relació a l'Eurozona", perquè els països de la regió són "més ràpids" a l'hora de prendre decisions, i que els economistes han de vetllar "per no quedar-nos enrere".
El cor de gòspel gironí Heaven on Earth Gospel Choir, dirigit per Moisès Sala, llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses, director financer de Win333 i un dels referents del país d'aquest estil musical, va oferir un petit concert al final de la jornada.