Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi d’Economistes de Catalunya demana mesures de contenció dels preus i de suport als col·lectius socials més vulnerables davant la inflació

Notícies

29 set 2022

El Col·legi d’Economistes de Catalunya demana mesures de contenció dels preus i de suport als col·lectius socials més vulnerables davant la inflació

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El Col·legi d'Economistes de Catalunya valora positivament la moderació registrada per l'evolució de l'Índex de Preus de Consum (IPC) en el passat mes de setembre, que, segons l'indicador avançat de l'INE fet públic avui, es situa en una taxa anual d'un 9,0%, un punt i mig per sota del corresponent a l'agost. També és positiva la disminució de dues dècimes de la taxa interanual de la inflació subjacent, que assoleix el 6,2%, així com el fet que l'IPC del setembre respecte al mes anterior hagi caigut un 0,6%, després de pujar un 0,3% entre l'agost i el juliol. Això s'explica, en bona part, per l'evolució descendent d'apartats energètics com l'electricitat, els carburants o el transport.


Cal esperar que la inèrcia de desacceleració de la inflació es mantingui en els propers mesos, si més no per l'efecte estadístic derivat de les fortes alces de finals del 2021 i per l'impacte de les polítiques que s'estan aplicant, sobretot en el cas del mercat elèctric i del gas. En qualsevol cas, el ritme de la moderació serà, molt probablement, lent. Davant d'això, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy afirma que "s'ha de mantenir la prudència i continuar implementant mesures de contenció sobre els preus -sobretot energètics-, d'una banda, i de suport als col-lectius socials més vulnerables davant la inflació, de l'altra".


De fet, cal ser conscients que encara els nivells dels preus i les taxes de variació es mantenen en registres elevats, fins i tot històrics, i que el context geopolític -especialment, la guerra Ucraïna-Rússia- i els propers mesos de tardor i hivern seran complexes en termes de preus energètics i de primeres matèries i, en definitiva, d'inflació. Per això són tan importants mesures de contenció i reducció del consum d'energia i de matèries primeres. Realment, el comportament de l'IPC i de la inflació subjacent mostra que les tensions s'han traslladat a les cadenes de valor de la majoria de productes i serveis, a més d'incidir en la competitivitat i els marges de les empreses. El degà del CEC Carles Puig de Travy insisteix en la "necessitat d'aplicar polítiques que incideixin en diferents àmbits, amb una atenció especial als factors d'oferta que estan provocant les tensions inflacionàries i a un possible pacte de rendes que eviti efectes de segona ronda". També demana "no deixar el pes de les mesures en la política monetària del Banc Central Europeu (BCE), la qual cosa pot provocar un ajustament no desitjat de l'activitat econòmica".

 

[+] veure nota de premsa

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA