Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El futur de la fiscalitat verda centra una jornada conjunta del Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Col·legi/Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya [VIDEO]

Notícies

14 mar 2023

El futur de la fiscalitat verda centra una jornada conjunta del Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Col·legi/Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Les comissions d'Economia i Sostenibilitat i de Fiscalistes | REAF Catalunya del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) van organitzar el 13 de març conjuntament amb la comissió d'Energia del Col·legi/Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya una jornada sobre el futur de la fiscalitat verda.


Tal i com va manifestar la presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del CEC Ana Garcia Molina, a la sessió es va voler posar de manifest la preocupació per com afecta els costos de l'energia i la seva fiscalitat associada a la indústria i als consumidors. També es va parlar de la repercussió de la transició energètica en la fiscalitat i els seus costos i de la fiscalitat que es necessitarà en el futur per poder realitzar la transició energètica.


A la benvinguda de la jornada, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy va destacar "la necessitat de replantejar-nos el model productiu català per assegurar la seva sostenibilitat apostant per la transició energètica" i va afegir que "la fiscalitat hauria de ser una eina catalitzadora més per impulsar aquesta transició energètica que tan necessitem". Per la seva banda, el degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya i vicepresident 1r de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya Narcís Armengol i Gelonch va afirmar que "cal posar en valor la importància d'aquestes jornades compartides per la necessitat d'una unitat real entre col·legis i de connectar coneixements tècnics" i va recordar que "només en el sector elèctric, la fiscalitat arriba a un valor de 8.900 milions d'euros, suposant un 27% del volum total".


Seguidament, el president de la Comissió d'Energia del Col·legi/Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya Lluis Pinòs Jorba va assegurar que els alts costos de l'energia estan malmetent l'economia de ciutadans i empreses. Pinòs va apuntar que "la transformació a la que està sotmès el sistema energètic amb l'objectiu de la descarbonització ens porta a una electrificació de l'economia que comporta grans tensions en els costos del sistema, especialment en l'elèctric, que és qui assumirà aquesta transformació". També va subratllar que "en el darrer any, els preus de l'electricitat han sigut més alts per la pujada del preu del gas natural i per l'encariment dels drets d'emissió" i va recordar que "la Unió Europea ha iniciat un procés de reforma del mercat energètic amb l'objectiu d'aconseguir una adequada retribució de les renovables, que acabaran sent el pilar fonamental del mix energètic del futur".


A continuació, el Managing Partner d'Optio Next Law Heribert Padrol Munté va parlar de fiscalitat en el sector de l'energia, recalcant que "hi ha un acord ampli de qui contamina paga, però falta veure com encaixa amb els objectius tradicionals i els efectes negatius associats a les figures tributàries". En aquest sentit, Padrol va recordar els tres objectius dels sistemes tributaris: "aconseguir eficiència recaptatòria, contribuir a cohesionar i millorar l'equitat d'una societat i contribuir a que l'economia funcioni de manera més eficient i hi hagi creixement econòmic". Padrol va assegurar que "qualsevol mesura que faci evolucionar els impostos que graven les emissions de CO2 demana compensacions específiques perquè si no trontollaran per pressió social" i va afegir que "en totes les mesures fiscals a nivell ambiental el factor polític i geopolític és essencial.


Finalment, els economistes membres del Comitè Permanent de la Comissió de Fiscalistes | REAF Catalunya del Col·legi d'Economistes de Catalunya Àlex Segarra Vicente i Pedro J. Villar Algaba van parlar de l'evolució, les crítiques i les alternatives a la recaptació dels tributs mediambientals. D'entrada van recordar que a nivell europeu el gran objectiu és reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% el 2030 i que a nivell espanyol, la Llei 7/2021 de canvi climàtic i transició energètica impulsa la reducció del 23% el 2030 en relació al 1990 i neutralitat el 2050.


Farré i Villar van explicar que "a nivell de fiscalitat mediambiental, Espanya està a la cua dels països de la Unió Europea en recaptació" i també van apuntar que "la doble finalitat de la tributació mediambiental de col-laborar i incentivar la transició energètica i a la vegada de generar recaptació per corregir externalitats i minimitzar els efectes de la transició ecològica porten a conflictes en la seva aplicació". En aquest sentit van posar algun exemple com són les baixades del 5% del tipus d'IVA en el consum d'electricitat i gas, mesura contrària a l'eficiència en el consum i que també redueix la recaptació.

 Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA