El CEC demana a la Generalitat de Catalunya l'aprovació urgent dels pressupostos per al 2024
Notícies del Col·legi
El Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), en línia amb altres organismes econòmics de conjuntura, anticipa un lleuger empitjorament de la situació econòmica durant el primer semestre del 2024, amb una desacceleració del ritme de creixement internacional, que serà més intens en altres països, en un context ple d'incerteses que posaran en evidència la fragilitat de l'actual cicle econòmic. A Espanya i a Catalunya es pot parlar d'augments del PIB d'un 1,4-1,8%.
Catalunya enfrontarà un context econòmic marcat per la desacceleració del creixement internacional i les tensions geopolítiques a diferents regions del món, que provocarà una moderació de les exportacions locals. El CEC preveu que l'economia catalana experimentarà un creixement el 2024 d'un 1,4-1,8%. A més, el degà Carlos Puig de Travy considera que "s'ha de posar atenció en el deteriorament de la competitivitat de les empreses catalanes en els mercats exteriors, atès a que des de fa uns mesos la nostra inflació és superior a la dels nostres socis comercials". En aquest sentit, s'espera que els propers mesos la inflació interna registri una repuntada, com a conseqüència de l'impacte associat a la retirada progressiva de les mesures fiscals contra inflació, entre altres, fent que l'IPC acabi l'exercici en una taxa d'un 3,0-3,5%. És necessari no desacompassar el comportament de la inflació interna amb la marxa de la inflació a la zona euro, de la qual dependran els tipus d'interès que marcarà el Banc Central Europeu (BCE). Al respecte, el CEC demana està alerta a l'evolució dels preus dels aliments, ara en nivells encara massa elevats, a la marxa de la sequera i la seva incidència sobre els productes no elaborats, i al comportament dels preus de les primeres matèries i béns intermedis en els mercats internacionals.
Davant aquesta situació, el Col·legi d'Economistes de Catalunya ha demanat aquest dimecres a la Generalitat de Catalunya i als diversos grups polítics amb representació parlamentària l'aprovació urgent dels pressupostos per al 2024. "La manca de pressupostos genera incertesa, perjudica l'estabilitat econòmica del país, i posa en perill l'execució de projectes i programes públics, alguns d'ells ja en marxa i d'altres pendents, com la transició energètica", d'acord amb la vicedegana, Àngels Fitó. Els pressupostos de la Generalitat són imprescindibles per a donar seguretat als agents econòmics, garantir un marc social i polític estable, oferir una imatge externa de consens i futur, i aprofitar oportunitats existents.
"La conjuntura econòmica obliga el Govern a establir el més aviat possible ponts d'enteniment amb la resta de forces polítiques per a tirar endavant els pressupostos, i enviar un missatge de seguretat als agents econòmics del país, a banda d'impulsar l'activitat econòmica", ha afirmat el degà.
El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha formulat aquesta demanda en el marc de la taula rodona "Perspectives Econòmiques per al 2024", celebrada aquest dimecres a la seu de l'entitat. En ella han participat Miquel Puig, secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat; Joan Tugores, catedràtic d'Economia i exrector de la Universitat de Barcelona; i Sergi Martrat, economista en cap adjunt de Banc Sabadell. Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera a la Universitat Pompeu Fabra i exdegà del CEC, ha estat el moderador.