La sequera posa en perill els conreus de secà i obliga a repensar la gestió de l’aigua
Notícies del Col·legi
Agrodebat – Què podem fer en els secans?
L'aigua és un recurs essencial per a la vida i l'alimentació humana, però cada cop és més escassa. En els darrers dos anys, ha plogut només un 66% del que seria habitual en un sol any, una situació que afecta especialment els territoris de secà, que depenen exclusivament de la pluja per mantenir els seus conreus.
Davant d'aquesta realitat, la Comissió d'Economia Agroalimentària va organitzar un nou debat dins el cicle Agrodebat, celebrat a la seu de Lleida el dijous 6 de març. Els ponents van coincidir en la necessitat de prendre mesures urgents per gestionar la situació i evitar un impacte encara més greu en el sector agroalimentari.
Carlos Cantero, investigador de la Universitat de Lleida i d'Agrotecnio - Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia, va destacar que la zona de secà gestiona més de 50.000 Hm³ d'aigua i té un gran valor ambiental per l'ecosistema. "Per això és important reivindicar que els secans han de ser gestionats activament i no simplement acollir el discurs tradicional de culpar el clima", va defensar.
L'expert va recordar que, ja als anys cinquanta, es van plantejar estratègies tecnològiques per gestionar aquests territoris, i que avui dia hi ha un ampli ventall d'accions que es poden aplicar. En aquest sentit, Francesc Reguant, de la Comissió d'Economia Agroalimentària, va proposar diverses mesures concretes:
- Fomentar la multifuncionalitat de les regions amb iniciatives com el turisme rural, l'agrivoltaica o la transformació alimentària.
- Apostar per l'agroecologia, la biotecnologia i el cultiu de varietats adaptades al clima del territori.
- Reduir la dependència de la meteorologia amb sistemes de regadiu eficients.
- Impulsar la compra d'"aigua virtual" (importació de productes que requereixen molta aigua per ser produïts).
Robert Savé, investigador de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), va remarcar que "a Catalunya s'està produint una transformació dels secans i regadius" com a conseqüència del canvi climàtic. "És interessant recordar aquesta dita meteorològica: 'El paisatge el dibuixa la temperatura i l'aigua li dona color'. Això vol dir que és la temperatura qui realment limita la distribució d'espècies. Els canvis en el cicle productiu han fet que es redueixi la seva durada, fet que genera problemes d'infraestructures i de qualitat".
A més, Francesc Camps i Sagué, també investigador de l'IRTA, va subratllar que, més enllà dels conreus de secà, l'agricultura en general afronta grans reptes. Entre les prioritats, destaca la necessitat de resoldre els problemes de sobreexplotació i contaminació de les aigües superficials i subterrànies, potenciar la implantació de nous mecanismes d'estalvi i racionalització de l'aigua, i potenciar la reutilització de l'aigua regenerada.