La ciència centra la primera jornada d’un nou cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, ICEA i IRTA [VIDEO]
Notícies del Col·legi
El 27 d'abril es va inaugurar un nou cicle de formació, opinió i debat sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible organitzat per la Comissió d'Economia Agroalimentària i la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i Inno4Agro i el suport de Cajamar Caja Rural.
Al llarg de l'any s'abordaran noves eines que la ciència i la tecnologia aporten al conjunt de la cadena alimentària a fi de fer-la més eficient, més sostenible, més circular i per oferir un producte de consum sa i segur. L'objectiu és parlar de les innovacions que s'estan produint que poden fer més fàcils i assequibles els objectius que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les noves propostes recollides al Pacte Verd europeu.
Aquests debats volen ser continuïtat del cicle "Aigua, sòl i aliments a Catalunya" celebrat l'any 2021 i en què es va parlar de recursos, de la seva escassedat i de la millor manera per gestionar-los.
La primera jornada d'aquest nou cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible es va centrar en la ciència per a un futur sostenible i va comptar amb les intervencions inicials del degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy i de la degana del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya Conxita Villar.
Moderada pel president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya Francesc Reguant, la jornada va comptar amb ponències de la mà d'experts acadèmics i d'experiències pràctiques de representants del sector tecnològic i agroalimentari.
En primer lloc, el director de Desenvolupament Sostenible a Cajamar Caja Rural Roberto García ha compartit la visió de Cajamar davant la sostenibilitat destacant que "la sostenibilitat no és una moda, és una necessitat" i ha comentat com "des de Cajamar creiem que la biotecnologia, la bioeconomia circular, les energies renovables, l'aigua i la sostenibilitat social ens permetran fer més sostenible la producció d'aliments".
Seguidament, el director general de l'Associació de Begudes Refrescants (ANFABRA) i vicepresident d'Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Comitè Econòmic i Social Europeu Josep Puxeu ha parlat de reptes vers l'alimentació sostenible afirmant que "el sistema agroalimentari ha de ser capaç de demostrar i comunicar que és estratègic amb innovació, tecnologia i capacitat d'adaptació en l'ús sostenible de la terra, el sòl i l'aigua".
Per la seva banda, la presidenta de la Junta Directiva de la universitat holandesa Wageningen University & Research Louise O. Fresco ha parlat d'opcions de la tecnologia per redreçar els sistemes alimentaris. Fresco també ha posat de relleu que "el conflicte a Ucraïna ha demostrat la debilitat del sistema agroalimentari mundial" i ha apostat per la "precisió" en la tecnologia i especialment en el camp de la genètica en la producció agroalimentària. Louise O. Fresco ha demanat "parlar més d'agricultura i agroalimentació als petits i joves a l'escola".
Finalment, a la jornada s'han compartit diverses experiències pràctiques que combinen ciència i agroalimentació. Maria Isabel Trillas, professora titular de Fisiologia Vegetal a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i sòcia fundadora de Biocontrol Technology, ha parlat de la tasca que impulsen en aquesta empresa innovadora sorgida l'any 2005 com a spin-off de la Universitat de Barcelona que investiga, desenvolupa i ofereix als agricultors solucions biològiques, eficaces i sostenibles per controlar les malalties dels cultius. Víctor Falguera, RDi manager d'AKIS International, ha explicat el projecte Bio Hub CAT (el Hub de la bioeconomia de Catalunya) i com desenvolupar les cadenes de valor a partir de la Bioeconomia. Susana Sánchez, CSO & Co-founder de MOA-Food Tech, ha explicat com combinen biotecnologia i intel·ligència artificial per convertir els residus i subproductes de la indústria agroalimentària en un producte nutricional d'alt valor afegit.
PROPERES JORNADES CICLE "INNOVACIÓ PER UNA AGROALIMENTACIÓ SOSTENIBLE":
- 24/05/22 - Jornada 2: ''Tecnologia per una agricultura més eficient i més sostenible''
- 21/06/22 - Jornada 3: ''Tecnologia per a la sostenibilitat de la ramaderia, l'aqüicultura i la pesca''
- 27/09/22 - Jornada 4: ''Transformació de la indústria alimentària d'acord amb els ODS''
- 25/10/22 - Jornada 5: ''Eines de la distribució per ser més eficient i circular''
- 29/11/22 - Jornada 6: ''Tendències i orientacions del consum vers els objectius 2030''