4t Congrés d'Economia i empresa de Catalunya | L'Eix 9 destaca la descarbonització i la reducció d’emissions de Co2 com a punts angulars de la lluita contra el canvi climàtic
Notícies del Col·legi
En un context de creixent inestabilitat geopolítica i desordre mundial, la sostenibilitat es troba davant de desafiaments cada vegada més complexos, especialment en un escenari on el consum de recursos supera la capacitat regenerativa del planeta. El món enfronta una crisi ambiental sense precedents, on les conseqüències del canvi climàtic derivades de l'activitat humana i l'explotació desmesurada dels ecosistemes s'han convertit en un dels reptes més urgents a abordar a nivell econòmic, social i ambiental. Davant aquesta conjuntura, la descarbonització i la reducció de les emissions de CO2 s'han definit com a accions fonamentals per frenar aquest procés i mitigar-ne els impactes. Així ho ha conclòs l'Eix 9 del 4t Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya, Canvi climàtic i els seus impactes, en una sessió celebrada dimecres 9 d'abril al vespre al Col·legi d'Economistes de Catalunya.
La sessió ha presentat una àmplia varietat de ponències i comunicacions que han bordat els reptes i les oportunitats associades a la transició energètica, la descarbonització i la sostenibilitat, des d'una pluralitat de perspectives i sectors de la indústria, aprofundint en les possibles vies de solucions dels reptes actuals i futurs del canvi climàtic i altres impactes, a tots els nivells que engloba la sostenibilitat.
El grup de treball ha subratllat la rellevància d'aquest fòrum com un espai clau per reflexionar sobre les transformacions necessàries davant la crisi climàtica, i la importància de la tecnologia en la descarbonització, amb avenços en energies renovables, combustibles alternatius i eficiència energètica. D'altra banda, ha assenyalat que les empreses catalanes poden aprofitar aquestes oportunitats per transformar-se i ser més competitives en un mercat cada cop més sostenible, alhora que la consciència climàtica dels consumidors està generant un "green premium" que beneficia productes amb menors impactes ambientals.
La introducció de l'acte ha anat a càrrec d'Oliver Canosa, responsable d'estratègia i sostenibilitat a TRADEBE, qui ha presentat el canvi climàtic com un risc i una oportunitat per a les empreses catalanes.
La primera taula rodona ha girat entorn al tema Descarbonització i transició energètica i ha estat moderada per Ana Garcia Molina, presidenta de l'Eix 9 i de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
En ella s'han tractat temes fonamentals com l'impacte del Mecanisme Europeu d'Ajust al Carboni a la Frontera (CBAM), la reconversió sostenible de sectors clau i el paper de l'hidrogen verd a Catalunya. Els seus ponents han estat Pedro Linares, professor al ICAI-IIT de la Universidad Pontificia Comillas; Joaquim Sempere, professor emèrit de Sociologia de la Universitat de Barcelona; Genís Riba, enginyer industrial i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; Carles Riba, professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya i president de CMES; Isaac Justicia, exdirector de la Vall de l'hidrogen de Catalunya; i José Enrique Vázquez, director d'EnerGroc.
Els experts han manifestat que l'emergència climàtica i la transició energètica urgent comporten canvis en tots els àmbits de la societat. A més, s'han analitzat com el CBAM podria convertir-se en una eina eficaç per reduir emissions i fomentar la competitivitat industrial, tot i que s'ha destacat que calen millores en el seu disseny per minimitzar els costos en sectors clau com l'automoció o la metal·lúrgia. També s'ha posat de relleu que la transició energètica no només ha de centrar-se en canviar les fonts d'energia, sinó que requereix una transformació profunda dels models econòmics actuals, principalment per aconseguir una millor redistribució dels recursos.
A banda, han ressaltat la necessitat de considerar l'ús sostenible de materials, és a dir, l'economia circular, en qualsevol transició energètica, subratllant que, sense aquest aspecte, serà impossible garantir un canvi real cap a un sistema basat en energies renovables. Igualment, han comentat que el desenvolupament de l'hidrogen verd a Catalunya depèn d'incentius econòmics, una regulació adequada i la col·laboració públicoprivada per superar les barreres tècniques i econòmiques. A més, la descarbonització de les PIMES és fonamental per assolir els objectius de la Transició Energètica. Per això és necessari que hi hagi polítiques energètiques i senyals econòmics específics per a les PIMES. La seva elevada vulnerabilitat econòmica davant els costos energètics i la complexitat administrativa ambiental actual ho fa imprescindible.
La segona taula rodona, Impactes significatius de la transició energètica, ha comptat amb la participació de Joaquín Proenza, catedràtic de Recursos Minerals de la Universitat de Barcelona; Santi Martínez, president i conseller delegat de l´Energètica Pública de Catalunya; Josep Maria Peiró, enginyer industrial i consultor energètic; Marga Estorach, cap de Servei d'Acció Climàtica i territori de Copate; Carlos Martínez, chief strategy & sustainability officer; Choni Fernández, directora de Sostenibilitat i atenció al Client de Portaventura World. El debat ha estat conduït per Beatriz Bayo, relatora de l'Eix 9 del 4t Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya.
Els experts han aprofundit en la transició energètica des de la perspectiva sectorial, abordant temes com la mineria sostenible, les comunitats energètiques i el transport. Han posat sobre la taula que la mineria serà essencial per satisfer la creixent demanda de minerals crítics necessaris per a tecnologies netes com els panells solars i les bateries, tot i que es va advertir sobre els reptes que suposa garantir cadenes de subministrament segures i sostenibles. Igualment, s'ha reflexionat sobre les comunitats energètiques com a model participatiu per fomentar l'autoconsum compartit i reduir els costos energètics.
D'altra banda, s'ha emfatitzat en la necessitat de repensar el transport i els hàbits de mobilitat, prioritzant modes més eficients com el ferrocarril i el transport col·lectiu elèctric.
La captació d'energia renovable requereix d'ocupació de territori i si aquesta ha de ser participativa, equitativa, resilient i respectuosa amb els ecosistemes requereix, entre altres, aprendre dels errors del passat i aconseguir que les inversions comportin un efecte de dinamització econòmica a la zona on s'implantin les instal·lacions renovables.
En conclusió, tots els participants han manifestat que la transició energètica no només és urgent des d'una perspectiva ambiental, sinó que, també, representa una oportunitat única per construir una economia més justa i inclusiva. No obstant això, assolir aquests objectius requerirà de voluntat política, col·laboració intersectorial i una implicació activa tant del teixit empresarial com de la ciutadania.
Les ponències de l'eix Canvi climàtic i els seus impactes es poden consultar en aquest enllaç.
El 4t Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya 2025, "Cap a una economia més digital i sostenible", organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, és un punt de trobada entre persones professionals, acadèmiques i expertes del món de l'economia i l'empresa. El seu objectiu és fomentar coneixement que sigui d'utilitat per millorar la capacitat de Catalunya, les seves organitzacions, empreses i teixit social, i generar benestar. La sessió final tindrà lloc el 20 de juny amb la participació del president Salvador Illa.