Experts coincideixen en què aplicar correctament el principi d’ordinalitat solucionaria molts dels problemes derivats del sistema de finançament autonòmic
Notícies del Col·legi
Un grup d'experts reunits aquest divendres en el Col·legi d'Economistes de Catalunya ha coincidit en què aplicar correctament el principi d'ordinalitat solucionaria molts dels problemes que planteja l'actual sistema de finançament autonòmic i que la manera d'avançar és aconseguint un gran pacte entre els principals partits polític, en comptes de cercar acords directament amb les autonomies.
El director executiu de la Fundación de Estudios de Economia Aplicada (FEDEA), Ángel de la Fuente; el secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, Miquel Puig; el director de l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) i professor del Departament d'Economia de la Universitat de Barcelona (UB), José María Durán; el catedràtic d'Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra i exdegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Oriol Amat; i la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme (FIOP), Anna Balletbò; han participat en el debat ''Finançament i Fiscalitat Autonòmica: Problemàtica i possibles reformes'', moderat pel president del Consejo General de Economistas, Valentí Pich.
Els ponents han convingut que l'actual sistema de finançament és millorable i que cal reformar-lo per fer-lo més "senzill d'entendre i equitatiu" entre comunitats autònomes. Puig l'ha qualificat d''òpac i impossible d'explicar al contribuent mitjà", i ha afirmat que el seu principal obstacle és la "manca de transparència". A més, ha recalcat que no té en compte el cost de la vida, element clau a l'hora d'interpretar les necessitats de cada territori. De la Fuente ha assenyalat que el sistema actual "presenta problemes", però "no és tan dolent com els models d'altres països, com l'alemany, el canadenc o l'americà". En conseqüència, opina que "no hi ha tanta urgència en reformar-lo".
Tots han concordat, però, que moltes comunitats no cobreixen les seves despeses amb els ingressos que tenen, el que es tradueix en un nivell d'endeutament més alt, i que es necessita una major autonomia tributària i responsabilitat fiscal, el que implica la urgència de donar més instruments en comptes d'augmentar els recursos. D'altra banda, també han identificat imprescindible vetllar per aplicar correctament el principi d'ordinalitat. Catalunya és actualment la tercera que més recaptació fiscal per habitant aporta, però és la catorzena en rebre finançament per part del Govern central per l'incompliment d'aquest principi. Aquesta situació suposa "un problema d'equitat" per De la Fuente i "una loteria" per Puig.
Els experts han coincidit en què el sistema de finançament foral basc i navarrès no és el model a seguir. De la Fuente ha destacat que estendre'l a altres comunitats i convertir-lo en el sistema general "podria posar en dificultats la viabilitat de l'Estat" i Durán ha recordat que té "importants mancances" des del punt de vista tècnic, a banda de que "distorsiona la lògica d'un sistema comú". Puig ha insistit en què la proposta de finançament singular de la Generalitat de Catalunya "no és repetir el model basc", perquè, a diferència del foral, incorpora el principi de solidaritat.
En relació a la condonació del deute, tots han manifestat que la única manera d'executar-la és reconeixent un infrafinançament passat i a través d'uns criteris raonables establerts per consens. Tot i així, De la Fuente ha advertit del "risc moral" que pot suposar convertir-ho en la norma general perquè desencadenaria una pèrdua d'autoritat fiscal.