Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El secretari general d’Indústria i PIME Raül Blanco i el coordinador del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU Miquel Puig debaten sobre els fons europeus com una oportunitat per a l’economia catalana [VÍDEO]

Notícies

19 jul 2021

El secretari general d’Indústria i PIME Raül Blanco i el coordinador del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU Miquel Puig debaten sobre els fons europeus com una oportunitat per a l’economia catalana [VÍDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

5 punts

 2  Vots

La Comissió d'Economia Catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha organitzat un acte online sobre els fons Next Generation EU com una oportunitat única per a l'economia catalana amb la participació del secretari general d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme Raül Blanco i el coordinador del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU Miquel Puig.


Raül Blanco ha recordat les grans xifres dels fons Next Generation EU i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol i ha posat èmfasi en el component 12 del pla centrat en la política industrial 2030 que aposta per la digitalització de sectors estratègics, la modernització i sostenibilitat de la indústria i la modernització del sistema de gestió i tractament de residus amb una inversió de 3.782 milions d'euros, entre els quals s'inclouen els projectes estratègics per a la transició industrial com el PERTE. També ha destacat el component 13 del pla centrat en l'impuls a la pime amb 4.894 milions d'euros per l'increment del tamany de les empreses, facilitar la creació d'empreses, millorar el clima de negocis i guanyar en competitivitat. "Tenim una oportunitat única d'aprofitar una situació molt negativa com la pandèmia per accelerar ara transformacions que s'havien de fer més endavant", ha assegurat. El secretari general d'Indústria i PIME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme també s'ha mostrat convençut que "és un pla de transformació i no un pla de simple suport a la demanda com s'havia fet en gestions anteriors".


Per la seva banda, Miquel Puig ha opinat que els fons europeus són "ambigus" perquè "confonen un mecanisme de transformació de l'economia i de política industrial amb un mecanisme keynesià per sortir de la crisi". D'altra banda ha afirmat que "el govern espanyol està sotmès a la pressió de les eleccions d'aquí a 2 anys i per això ha dissenyat una estratègia de governança dirigida a la velocitat". En aquest sentit, Miquel Puig ha comentat com "la governança està marcada pel fraccionament dels recursos per departaments que no es comuniquen entre ells i per anys sense compromisos plurianuals, cosa que pot ser incompatible amb la política industrial i pot portar a un nou Pla Zapatero". També ha apuntat que la governança que es planteja per als fons europeus també està marcada per un "dirigisme centralitzat" que pot ser incompatible amb les prioritats catalanes.


El membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Miquel Morell ha donat la benvinguda a l'acte, el qual ha moderat el president de la Comissió d'Economia Catalana del CEC Modest Guinjoan.

 

[+] nota de premsa