Com un sistema d'alertes empresarials pot millorar els resultats o evitar el tancament d’una empresa?
Notícies del Col·legi
El dijous 27 de març, l'auditori del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha allotjat una conferència enfocada al món empresarial, amb la ponència de Luis Muñiz, economista i auditor de comptes, sobre "Com un sistema d'alertes empresarials pot millorar els resultats". Durant la sessió s'ha mostrat com aquest sistema pot transformar la gestió empresarial, anticipant-se als problemes i aprofitant les oportunitats.
Martí Garcia Pons, vicepresident de la Comissió de Comptabilitat (comissió conjunta CEC-ACCID), ha obert l'acte amb una cita de Luca Pacioli, amb la qual ha destacat que "qui vulgui dedicar-se al comerç i operar amb la deguda eficàcia necessita, fonamentalment, tres coses: diners en efectiu, ser un bon comptable i anotar tots els negocis de manera ordenada". Aquesta reflexió li ha servit per introduir la importància dels sistemes d'alertes empresarials, afirmant que "en un entorn caòtic com el d'ara, és necessari un sistema d'informació que ajudi a localitzar els possibles riscos i neutralitzar-los".
La importància d'un sistema d'alertes
Luis Muñiz ha iniciat la seva ponència amb una sèrie de preguntes que considera essencials abans d'implantar un sistema d'alertes empresarials: Totes les empreses necessiten un sistema d'alertes? Quin objectiu ha de complir el sistema? Quines necessitats té la meva empresa? És adequat el sistema d'alerta que té l'empresa?
Segons l'expert, la resposta a aquestes preguntes determina la necessitat d'implantar aquest tipus de sistemes, ja que, en absència d'un mecanisme d'alertes, les empreses poden perdre diners davant situacions que es podrien haver previst. "Tenir indicadors no significa que tinguis un sistema d'alerta", ha puntualitzat Muñiz, remarcant que la clau se centra en la capacitat d'anticipació. "Les empreses que sobreviuen a un món empresarial ple de riscos són les que s'anticipen, no les que reaccionen al problema".
El ponent ha destacat que el sistema d'alerta ha de complir uns objectius concrets: alertar sobre elements que no funcionen correctament per prendre accions correctives. També, ha exposat que hi ha diferents tipus d'alertes segons les necessitats específiques de cada empresa: operacionals, financeres, comercials, de recursos humans i estratègiques. Aquestes alertes, automatitzades i dissenyades per detectar riscos o oportunitats, es converteixen en una eina estratègica fonamental per a la gestió empresarial.
Beneficis de les alertes empresarials
Muñiz ha enumerat els principals beneficis d'implantar un sistema d'alertes empresarials:
- Anticipació de problemes, evitant situacions de risc abans que es converteixin en crisis.
- Presa de decisions en temps real, facilitant una gestió més àgil i eficient.
- Optimització de recursos, reduint costos innecessaris i millorant la rendibilitat.
- Avantatge competitiu, permetent a l'empresa posicionar-se millor en el mercat.
Un cas pràctic d'èxit
Per complementar la ponència, Jordi Funallet, economista i controler, ha compartit la seva experiència en la implantació d'un sistema d'alertes en una empresa industrial. En concret, ha explicat com aquest sistema ha estat aplicat en una fàbrica de producció amb l'objectiu principal de controlar els beneficis. Funallet ha exposat com l'automatització de les alertes ha permès identificar punts crítics en la gestió i millorar l'eficiència dels processos productius i de vendes.
L'acte ha posat de manifest que, en un entorn empresarial altament volàtil, comptar amb un sistema d'alertes empresarials pot marcar la diferència entre la supervivència i el fracàs. La capacitat d'anticipació, juntament amb l'ús d'eines tecnològiques adequades, es converteix en un factor clau per millorar els resultats i garantir la sostenibilitat de les empreses a llarg termini.