El Col·legi d’Economistes de Catalunya demana més mesures per afrontar un hivern que s’anticipa clarament inflacionista
Notícies del Col·legi
La dada avançada de l'Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent al mes de gener de 2023 trenca la tendència que venia registrant l'Índex general des de l'estiu de l'any passat i intensifica la inèrcia ascendent en el cas de la inflació subjacent.
L'indicador avançat de l'IPC del mes de gener fet públic per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) avui és d'un 5,8% en taxa anual, una dècima per sobre de la registrada el desembre. Aquesta dada trenca amb la tendència a la moderació que havia caracteritzat l'IPC des del màxim assolit el mes de juliol de 2022 (10,8%), frenant la seva bona marxa. De fet, en la segona part de l'exercici passat, la taxa havia disminuït en 5,1 punts percentuals, gairebé a la meitat del registrat el juliol. La repuntada s'explica per l'alça en el preu dels carburants, arrossegat per la pujada en la cotització internacional del cru, experimentada en la segona part del mes, i per la finalització del descompte de 20 cèntims als combustibles per a vehicles particulars des del 31 de desembre. Segons l'INE, també hi ha influït l'evolució en els preus de la vestimenta i calçat. A això cal afegir, lògicament, els processos d'actualització de preus de productes i serveis que té lloc cada mes de gener, més encara en un context inflacionari que va portar el 2022 a assolir un ascens de l'IPC d'un 5,7%.
Per la seva banda, l'evolució de la dada avançada de la inflació subjacent -índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics- del mes de gener ha estat clarament negativa, atès que la taxa anual s'ha situat en un 7,5%, cinc dècimes més que el passat desembre, quan l'augment intermensual va ser de set dècimes. Marca així un nivell rècord des de principis del 1987 i agafa més distància respecte de l'índex general (diferència d'1,3 punts percentuals el desembre i d'1,7 punts percentuals el gener). Això reflecteix que les tensions en preus a les cadenes de valor de la majoria de productes i serveis s'intensifiquen i estan lluny de corregir-se, cosa que es podria mantenir els propers mesos.
El panorama que mostren les dades avançades d'inflació revela que les mesures preses pel govern estatal a principis d'any, especialment la rebaixa de l'IVA en aliments i energia, no han tingut l'efecte esperat, tot i que, segurament, han moderat l'alça que s'hauria produït sense elles.
Per això, des del Col·legi d'Economistes de Catalunya es demanen noves mesures, que ataquin tant el problema conjuntural que reflecteix l'IPC, com les dificultats estructurals que transcendeixen via inflació subjacent.
En aquesta línia, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carles Puig de Travy, "insisteix en considerar la possibilitat d'avançar en un Pacte de Rendes, en l'aprovació i execució immediata dels Pressupostos de la Generalitat per al 2023 i en l'acceleració en l'aplicació efectiva dels fons europeus".
Paral·lelament, el degà recorda que "és necessari instrumentar mesures de protecció dels col·lectius més vulnerables a la inflació i de mantenir la capacitat adquisitiva de les famílies". Al respecte, seria bo contemplar la deflactació de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), tant a nivell estatal com a escala autonòmica.
Malgrat que és probable que la inflació estatal es mantingui encara per sota de la mitjana comunitària, cal esperar que les tensions es mantinguin els propers mesos, sobretot durant l'hivern, tal i com indica el comportament ascendent de la inflació subjacent, arrossegats, també, pel component energètic de l'IPC. En aquest context, d'inèrcia ascendent a Espanya i a la Unió Europea, es pot anticipar una nova volta de rosca en la política monetària del Banc Central Europeu (BCE), anunciant-se properament noves pujades dels tipus d'interès.
[+] veure nota de premsa