Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • En una conferència al CEC, el cònsol general de la Xina a Barcelona assegura que es contempla un gran potencial d’inversió i cooperació econòmica entre Xina i Catalunya [VIDEO]

Notícies

5 mai 2022

En una conferència al CEC, el cònsol general de la Xina a Barcelona assegura que es contempla un gran potencial d’inversió i cooperació econòmica entre Xina i Catalunya [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona ha acollit una jornada per abordar l'economia xinesa i les oportunitats comercials Xina Catalunya, la qual també s'ha pogut seguir online.


El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy ha donat la benvinguda a l'acte destacant que "en un món global, les transaccions internacionals i especialment amb la Xina com a gran potència són molt importants per a Catalunya".


A continuació ha intervingut el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya Albert Castellanos, el qual ha apuntat que "les empreses catalanes sempre han sabut adaptar-se a les contraccions de demanda interna potenciant la seva obertura a l'exterior". Castellanos ha afegit que "la situació econòmica creada per la pandèmia, també ens ha fet estimular encara més aquesta obertura a l'exterior, i en aquest sentit la Xina és un soci estratègic per a nosaltres". "Des del Govern posem a disposició totes les eines necessàries per aprofitar les oportunitats i continuar re-enfocant aquesta important relació", ha subratllat.


Seguidament, el cònsol general de la Xina a Barcelona Zhu Jingyang ha impartit una conferència centrada en l'economia xinesa i en les possibilitats de cooperació econòmica entre Xina i Catalunya. En relació als objectius de desenvolupament per al 2022, Zhu Jingyang ha subratllat que "s'espera un creixement del PIB al voltant del 5,5% i un augment de la inflació al voltant del 3%, així com la creació de més d'11 milions de nous llocs de feina a les zones urbanes". En el balanç del primer trimestre d'enguany, el cònsol general de la Xina a Barcelona ha destacat que "el PIB va créixer un 4,8% interanual, un 1,3% més que en el quart trimestre del 2021, i que el total d'importacions i exportacions de bens va augmentar en un 10,7%, mantenint la inflació en un 1,1%".


En relació a la política de "Covid-zero" seguida per la Xina, Zhu Jingyang ha assegurat que "les estrictes mesures cautelars són un cost que paga la pena pagar" i ha explicat que "Xina ha adoptat diverses mesures per facilitar i impulsar les reactivacions de la feina i la producció, amb resultats positius".


En referència a les relacions econòmiques i comercials entre Xina i Espanya, Zhu Jingyang ha recordat que "Xina és el major soci comercial d'Espanya fora de la UE i Espanya és el cinquè soci comercial de Xina dins la UE, amb un comerç bilateral que va assolir els 43.500 milions d'euros el 2021, amb un augment del 15,7%". També ha detallat que "Espanya és el quart destí de les inversions xineses a la UE, amb una inversió total de 700 milions de dòlars, xifra que suposa un augment interanual del 90%". Pel que fa a les exportacions catalanes a Xina, aquestes van ascendir el 2021 a gairebé 2.700 milions d'euros i les importacions des de Zina a 10.500 milions d'euros. "Xina és la segona font d'importació, segon destí d'exportació de productes agrícoles i primer destí d'exportació dels productes de carn catalans", ha afegit.


Jingyang ha conclòs la seva intervenció destacant que "la relació econòmica i comercial entre Xina i Espanya ha demostrat ser resistent i dinàmica en tots els fronts" i subratllant que "contemplem un gran potencial d'inversió i cooperació econòmica entre Xina i Espanya, especialment entre Xina i Catalunya, en les àrees d'economia digital, agricultura verda, energia neta, ciutats intel-ligents, turisme o cultura".


Finalment, ha tingut lloc un col·loqui sobre les oportunitats comercials Xina-Catalunya amb la participació de la directora de la Unitat de Negoci Internacional d'ACCIÓ Cristina Serradell i el director general de la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades (amec) Joan Tristany moderat pel president de la Comissió d'Economia Internacional i Unió Europea del Col·legi d'Economistes de Catalunya Xavier Ferrer.


La directora de la Unitat de Negoci Internacional d'ACCIÓ Cristina Serradell ha comentat que "en els més de 30 anys que fa que ACCIÓ és a la Xina, on hi tenim 3 Oficines, hem pogut ajudar més de 3.000 projectes d'empreses catalanes" i ha comentat que "actualment donem suport a empreses amb productes innovadors i tecnològics a accedir al mercat en sectors com la salut, la mobilitat o la Internet de les coses". "A més, tenim un programa específic per introduir empreses en el mercat de l'e-commerce, on la Xina és líder a escala mundial", ha afegit.


El director general d'amec Joan Tristany ha explicat que amec compta amb 42 empreses amb filial a la Xina, totalment integrades i amb un ampli coneixement d'aquest mercat. Tristany ha apuntat que en el transcurs dels anys ha canviat radicalment la percepció del país asiàtic: "Al principi la Xina era la fàbrica del món. Després hem anat veient com ha anat evolucionant fins a convertir-se en el mercat del món. Al començament ens demanaven per a les empreses instal-lades al país responsables de producció, després responsables de qualitat, i ara comercials", ha exemplificat. Tristany ha traslladat la preocupació que tenen les empreses per la situació motivada per la pandèmia i les restriccions al país, i ha expressat el desig que es pugui reactivar aviat l'activitat amb normalitat, per tal que es pugui minorar l'impacte en l'economia xinesa i en la de tot el món.

[+] veure nota de premsa

 

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA