Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El II Congrés Català de Sostenibilitat posa de manifest que la lluita contra el "greenwashing" i el "socialwashing" necessitarà nombrosos experts qualificats formats en l’àmbit de la sostenibilitat

Notícies

4 jun 2024

El II Congrés Català de Sostenibilitat posa de manifest que la lluita contra el "greenwashing" i el "socialwashing" necessitarà nombrosos experts qualificats formats en l’àmbit de la sostenibilitat

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La CSRD o Directiva sobre informació corporativa en matèria de sostenibilitat obligarà a reportar i verificar l'estat de la informació no financera vinculada a temes de sostenibilitat, és a dir, l'impacte ambiental, social i de governança de les empreses. La informació no financera cada cop més serà un valor empresarial i, en aquest sentit, és una oportunitat per l'atracció d'inversors però, al mateix temps, existeix el risc del greenwashing i el socialwashing, dues pràctiques deslleials per aparentar praxis sostenibles que no són reals.


Així s'ha posat de manifest en el II Congrés Català de Sostenibilitat, organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya i el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya al Campus de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Les dues entitats col·legials tenen clar que el paper dels professionals d'ambdós col·legis serà clau per garantir la fiabilitat de la informació elaborada per les empreses relacionada amb l'ESG.

 

En aquest sentit, s'estima que seran necessaris experts verificadors per poder garantir uns informes de sostenibilitat rigorosos que afectaran a més de 2.000 empreses a Espanya (la normativa obliga a les empreses que compleixen dos d'aquests tres factors: tenir més de 250 treballadors, una facturació superior a 40 milions d'euros o actius superiors a 20 milions d'euros).

 

"Les organitzacions es troben pressionades, cada cop més, pels clients, inversors i reguladors per ser més transparents. Però cal ser responsables, tenir estratègies de planificació liderades des dels òrgans màxims de les empreses i tenir clar que la solució no passa per informes de poc valor afegit, proporcionats per uns serveis barats i dolents, que poden implicar riscos i no compleixen amb la directiva comunitària. El cost de la verificació serà indefectiblement alt", ha assenyalat Carlos Puig de Travy, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, per reivindicar el paper dels experts verificadors i la inversió que hauran de fer les empreses.

 

En aquest sentit, durant el Congrés s'ha posat en valor que ambdós col·legis compten amb professionals habituats a analitzar indicadors amb objectivitat i són, per tant, el perfil qualificat que pot ajudar a les empreses en la confecció dels informes de sostenibilitat, però, sobretot, són el perfil professional que pot verificar la informació que puguin aportar les empreses per constatar la veracitat de les dades aportades.

 

El repte de formar als verificadors en sostenibilitat
La realitat, però, és que en l'actualitat hi ha un dèficit de professionals formats en sostenibilitat que puguin exercir de verificadors. Per donar resposta a aquesta necessitat social i empresarial, les entitats col·legials ja estan impulsant fòrums d'intercanvi de coneixement, com el Congrés celebrat, i formacions específiques.

 

"El paper dels organismes col·legials és el d'actualitzar els coneixements dels nostres professionals i dotar-los de l'expertise que requereix les transformacions que afecten al dia a dia de les empreses. És per això, que la formació en matèria de verificació d'aspectes de sostenibilitat és un dels eixos que estem treballant a fons", ha apuntat José Antonio González, vicepresident del Col-legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, qui també ha volgut manifestar que Catalunya té una oportunitat per liderar aquesta transformació i que no es tracta "només de complir amb la normativa, sinó que és quelcom que ha d'estar en l'ADN de les empreses".

 

Els Estats membres de la UE tenen fins al juliol de 2024 (tot i que es podria retardar en el cas espanyol) per fer la transposició de la directiva europea al marc jurídic de cada país. Per tant, no hi ha gaire marge per tenir preparat un cos de professionals que pugui portar a terme les exigències de la nova legislació que té com a objectiu facilitar la transició cap a una economia sostenible, tot promovent una major transparència de les empreses. Cal recordar que la legislació afectarà a totes les empreses cotitzades en mercats regulats de la UE (les PIMES ho faran a l'exercici de 2026).

 

Durant el II Congrés Català de Sostenibilitat, que ha comptat amb la presència de Carlos Prieto, delegat del Govern a Catalunya; Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Mireia Boya; i Àngels Fitó, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); s'han analitzat els reptes de la transposició de la directiva europea, les eines per a mesurar i reportar l'impacte ambiental, social i de governança de les empreses a través de les ESG i s'ha explorat les oportunitats que ofereix l'economia circular.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA