Les eines de la distribució per ser més eficient i circular, protagonistes de la cinquena jornada del cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible [VIDEO]
Notícies del Col·legi
Les eines de la distribució per ser més eficient i circular ha centrat la cinquena jornada del cicle de formació, opinió i debat sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible organitzat per la Comissió d'Economia Agroalimentària i la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el Col·legi ·d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i Inno4Agro i el suport de Cajamar Caja Rural.
A la jornada, introduïda pel president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya Francesc Reguant i moderada pel seu vicepresident Xavier Ticó, s'ha destacat que la innovació en l'àmbit de la distribució es dirigirà bàsicament a l'eficiència en seguretat, temps, costos i, sobretot, en impacte mediambiental. També s'ha parlat de l'eficiència en la circularitat del producte per evitar pèrdues, reduir el malbaratament i millorar els processos de reciclatge dels residus.
La directora comercial del Port de Tarragona Genoveva Climent ha parlat de com impulsen des de Tarragona el transport de mercaderies en tren com a alternativa sostenible davant d'altres opcions com el transport per carretera.
Per la seva banda, el director de Sostenibilitat, Estratègia i Innovació de Mercabarna Pablo Vilanova s'ha centrat en explicar com impulsen la innovació a Mercabarna, explicant per exemple com estan creant una xarxa de fred industrial produït en el procés de regasificació del gas natural a la terminal d'Enagás al Port de Barcelona.
La directora de Comunicació, Màrqueting i Impacte de Veritas Sophie Pagnon ha destacat la importància d'orientar el consum vers una alimentació saludable i ecològica.
Finalment, s'han compartit diverses experiències pràctiques. El CEO i cofundador d'Ametller Origen Josep Ametller ha parlat del projecte d'Agroparc Penedès, el primer districte agroindustrial d'energia positiva i CO2 negatiu. El conseller delegat de Corporació Alimentària Guissona / bonÀrea Ramon Alsina ha parlat de com innoven a bonÀrea. I l'economista o professor del Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya Àlvar Garola ha abordat els principals reptes del transport en els sistemes alimentaris.
La ciència per a un futur sostenible va ser el tema central de la primera jornada del cicle sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible, mentre que la tecnologia per a una agricultura més eficient i sostenible va ser la protagonista de la segona jornada, el paper de les noves tecnologies per fer més sostenibles la ramaderia, l'aqüicultura i la pesca de la tercera jornada i la transformació de la indústria alimentària d'acord amb els ODS de la quarta jornada. En el marc d'aquest cicle, al llarg de l'any s'abordaran noves eines que la ciència i la tecnologia aporten al conjunt de la cadena alimentària a fi de fer-la més eficient, més sostenible, més circular i per oferir un producte de consum sa i segur.
L'objectiu és parlar de les innovacions que s'estan produint que poden fer més fàcils i assequibles els objectius que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les noves propostes recollides al Pacte Verd europeu. Uns debats que volen ser continuïtat del cicle "Aigua, sòl i aliments a Catalunya" celebrat l'any 2021 i en què es va parlar de recursos, de la seva escassedat i de la millor manera per gestionar-los.
PROPERA (I ÚLTIMA) JORNADA DEL CICLE "INNOVACIÓ PER UNA AGROALIMENTACIÓ SOSTENIBLE":
- 29/11/22 - Jornada 6: ''Tendències i orientacions del consum vers els objectius 2030''