El Col·legi d'Economistes de Catalunya i una vintena d'entitats més tornem a demanar un pacte de reforma del finançament
Notícies del Col·legi
El passat mes de març, una vintena d'institucions representatives del teixit econòmic i empresarial català vam emetre un comunicat reclamant una reforma ambiciosa del sistema de finançament territorial basada en els principis de transparència, equitat i eficiència, en un marc de lleialtat institucional.
Les institucions signatàries del comunicat denunciàvem que l'actual sistema de finançament autonòmic frena el progrés econòmic de moltes comunitats autònomes com Catalunya, i proposàvem corregir la situació a través d'un nou model de finançament.
Cal tenir molt present la urgència de resoldre aquesta situació, en les que s'acumulen els dèficits de finançament amb conseqüències que considerem molt negatives sobre el potencial progrés econòmic i el benestar social del país. S'ha d'aprofitar el moment per trobar i pactar solucions, en el benentès que la concreció d'un nou model correspon a les
forces polítiques legitimades per la ciutadania.
El comunicat del març es limitava a especificar alguns elements bàsics, que en opinió de les entitats hauria de tenir aquest nou model: assegurar l'autonomia financera, millorar la capacitat de gestió i recaptació tributària, i garantir el principi d'ordinalitat, així com tenir en compte el diferencial del cost de la vida entre comunitats.
Ens consta que hi ha una negociació en curs entre els partits de cara a un possible pacte d'investidura que inclouria una millora del sistema de finançament per a Catalunya. Les entitats signants ens congratulem d'aquest fet, desitgem que aquestes negociacions arribin a bon port, i que representin un avenç efectiu pel finançament del país, en la línia
apuntada en l'anterior comunicat.
És fonamental que les principals forces polítiques, tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat, progressin cap a una cultura del pacte que permeti assolir grans acords de país per a tots aquells temes bàsics que requereixen de grans consensos per poder ser finalment aplicables i, sobretot, duradors en el temps. També és fonamental que els pactes es
compleixin i es respecti sempre l'esperit que va inspirar l'acord inicial. Si l'acord finalment s'assoleix, les 20 institucions signatàries romandrem amatents a que els continguts de l'acordat es respectin per totes les parts.
Finalment, i suposant que s'arribi a un acord polític en aquest àmbit, les 20 institucions signatàries d'aquest comunicat demanem a la resta de forces polítiques que el valorin en profunditat, i considerin donar-li recolzament.
Institucions signatàries
Col·legi d'Economistes de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, Femcat, BarcelonaGlobal, Cercle d'Economia, RACC i les 13 cambres: Barcelona, Terrassa, Sabadell, Tarragona, Valls, Reus, Tortosa, Tàrrega, Lleida, Manresa, Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols.