Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Centre d’Estudis Econòmics i Socials plantegen propostes de millora en relació al paper dels sèniors a l’economia [VÍDEO]

Notícies

30 nov 2021

El Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Centre d’Estudis Econòmics i Socials plantegen propostes de millora en relació al paper dels sèniors a l’economia [VÍDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El Col·legi d'Economistes de Catalunya, a iniciativa de la Comissió d'Economistes per a una Economia Social, i el Centre d'Estudis Econòmics i Socials han organitzat la jornada "Sèniors a l'economia" amb l'objectiu de reflexionar al voltant de la realitat de les persones grans a Catalunya des d'un punt de vista social i econòmic.


La jornada ha servit per presentar l'anàlisi de la situació actual i les propostes de millora que s'han treballat de maig a octubre de 2021 en grups de treball coordinats pel Col·legi d'Economistes de Catalunya i el Centre d'Estudis Econòmics i Socials amb la participació de més de cinquanta professionals, responsables d'entitats i acadèmics.


El CEC i el CEES asseguren que "adequar les estratègies públiques i privades als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i altres convencions sobre els Drets de les Persones Grans és una realitat que ha de seguir avançant a Catalunya". A més apunten que "la vida activa, el desenvolupament del talent i el compromís social son actius per a la societat i, com a tals els hem de valorar i promoure". També conclouen que "evitar l'edatisme, procurar condicions de vida dignes i garantir la qualitat i equitat en els serveis és la millor manera de desenvolupar la societat del segle XXI".


En l'àmbit del treball aposten per "la gestió per competències a les organitzacions per tal d'evitar la discriminació per raó d'edat", així com per "integrar la diversitat generacional com a valor o actiu en el marc dels plans d'empresa i revisar les descripcions de lloc de feina per tal de comptar amb la diversitat". Entre d'altres propostes també destaca la d'evitar l'excés de jubilacions anticipades, definir la figura dels sèniors mentors a l'empresa o establir plans de sortides ordenades per als que tenen entre 45 i 50 anys i plans de preparació per a la jubilació.


En relació a les propostes en serveis d'atenció demanen treballar "a nivell local" i "amb serveis específics", a banda d'apostar per "millores socials" que passarien per "promoure l'habitatge cooperatiu, realitzar estudis d'impacte de les polítiques per a les persones grans o valorar l'impacte del canvi climàtic en les persones grans i incloure-les en les accions per minimitzar-lo".


També plantegen propostes que aposten per la innovació en la visió social, la formació, la cultura, el lleure, la seguretat, l'habitatge o l'ús de les tecnologies entre els sèniors.


A la jornada, celebrada a la seu del CEC a Barcelona i que també s'ha pogut seguir per streaming, han tingut lloc diverses taules rodones sobre tendències i innovació en la societat i el consum, avenços en els serveis per a una millor qualitat de vida i els sèniors en l'àmbit del treball remunerat o voluntari en què hi han intervingut diversos professionals que han col-laborat en els grups de treball.


A més, el vicepresident d'AGE Platform-Europe José Luis Tejedor ha impartit una conferència centrada en els reptes i oportunitats del canvi demogràfic a Europa marcats per una clara disminució de la taxa de natalitat i un increment de l'esperança de vida.


La vicedegana del CEC Àngels Fitó i el vicepresident del CEES, ex degà i conseller de la Junta de Govern del CEC Anton Gasol han inaugurat l'acte. A la cloenda, la presidenta de la Comissió d'Economistes per una Economia Social del CEC Maite Soler ha defensat "la importància de la silver economy o economia platejada que està portant a l'auge d'empreses dirigides a la gent gran" i ha afirmat que "qualsevol reflexió i canvi que impulsem l'hem de fer amb la participació dels mateixos sèniors tenint en compte la seva diversitat".

 

 


Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA