Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • Les opcions futures de la terra de secà centren la quarta jornada del cicle “Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya” organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Institució Catalana d'Estudis Agraris [VÍDEO]

Notícies

15 jul 2021

Les opcions futures de la terra de secà centren la quarta jornada del cicle “Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya” organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Institució Catalana d'Estudis Agraris [VÍDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Les comissions d'Economia Agroalimentària, Economia i Sostenibilitat i Economia Territorial i Urbana del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) han organitzat conjuntament amb la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) la quarta jornada virtual d'un cicle sobre l'aigua, el sòl i els aliments a Catalunya, amb la col·laboració del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, InnoAgro, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l'Oficina del Regant i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.


En aquesta ocasió, la jornada amb el títol "Les opcions futures de la terra de secà" ha tingut com a objectiu posar de manifest la importància de la superfície de cultiu en secà que hi ha a Catalunya (70%) i la seva vulnerabilitat al canvi climàtic, especialment en referència a les necessitats hídriques.


La presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya Ana Garcia ha presentat la jornada, moderada pel president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del CEC Francesc Reguant.


En primer lloc, el cap de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya Marc Prohom ha parlat del clima regional en els secans al llarg del segle XXI, recordant que "la conca mediterrània és de les zones del món que més s'està escalfant" i ha explicat que "l'increment de la temperatura a Catalunya des dels anys 50 del segle XX fins ara és d'1,8 graus". Prohom ha assegurat que "els períodes de sequera són més llargs i que actualment hi ha entre 30 i 40 dies més de calor que a la dècada de 1950". El cap de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya Marc Prohom també ha comentat diverses projeccions de canvi climàtic en funció de diversos escenaris, destacant que "si no es fa res per lluitar contra el canvi climàtic o simplement es compleixen els Acords de París, a mitjans del segle XXI preveiem un increment de temperatura de 2 graus respecte el període 1971-2000".


A continuació, l'investigador emèrit de l'IRTA Robert Savé s'ha centrat en abordar com afecta i afectarà el canvi climàtic als conreus de secà. Savé ha alertat de l'augment de temperatura i la pèrdua de precipitació i ha recordat que "el 2050 a la Mediterrània tindrem una producció agrícola un 17% inferior a la que teníem de mitjana i això ens ha de fer replantejar el nostre model". Segons Savé, "a Catalunya tenim suficient producció agrícola per ser més autosuficients però canviant el model alimentari i tenint molt present que el factor limitant és claríssimament l'aigua". "Tenim un problema important de canvi climàtic i residus i les úniques solucions que tenim són la tecnologia basada en la ciència i l'educació", ha conclòs.


Seguidament, el gerent del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent Josep Presseguer ha aportat algunes consideracions econòmiques holístiques pels conreus de secà. Josep Presseguer ha afirmat que "l'aigua pot ser un factor important de cohesió social i territorial, però també la causa de nombrosos conflictes" i, en aquest sentit, ha defensat "una cultura d'aliança i col·laboració en la gestió de l'aigua". Presseguer ha apostat per "la creació d'un Consell Nacional de l'Aigua per una gestió integrada de l'aigua de tipus participatiu on estiguin representats els diferents usos de l'aigua". També s'ha mostrat convençut que "els fons Next Generation EU poden ser una gran oportunitat per a les terres de secà".

 

Finalment, s'han compartit experiències per part d'empreses i organitzacions. El director de viticultura de Juvé & Camps Josep Jiménez ha explicat el cas de viticultura orgànica d'alta gamma que impulsen des de Juvé & Camps, l'investigador coordinador de l'equip d'olivicultura de l'IRTA Agustí Romero ha defensat el valor de la terra en el conreu de l'oli i la responsable del departament internacional de Crisolar Group Sandra Climent ha parlat del futur dels fruits secs en els secans.


La propera jornada del cicle "Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya" tindrà lloc el 15 de setembre a les 18h i es centrarà en"El sòl agrari, fertilitat, conservació i embornal de carboni''.