Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La transformació de la indústria alimentària d’acord amb els ODS, protagonista de la quarta jornada del cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible [VIDEO]

Notícies

28 set 2022

La transformació de la indústria alimentària d’acord amb els ODS, protagonista de la quarta jornada del cicle sobre innovació per a una agroalimentació sostenible [VIDEO]

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La transformació de la indústria alimentària d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) ha centrat la quarta jornada del cicle de formació, opinió i debat sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible organitzat per la Comissió d'Economia Agroalimentària i la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i Inno4Agro i el suport de Cajamar Caja Rural.


A la jornada, introduïda per la secretària de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya Sandra Climent i moderada pel president de la Comissió d'Indústries Agroalimentàries del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya Fernando Ortega, s'ha destacat que la innovació és una eina i un vector essencial per al desenvolupament i transformació del sector agroalimentari i en especial per a una de les seves principals baules de la cadena de valor com són les empreses dedicades a la indústria agroalimentària.


En primer lloc, el fundador i president de la Barcelona Drucker Society Xavier Marcet ha intervingut per defensar que "el sector agroalimentari té molta potència innovadora" i ha afegit que "la innovació té molt més a veure amb la implicació de tota una empresa per treure coses noves mig pas per davant de la resta que amb ser creatiu o dominar totes les metodologies de design thinking".


A continuació, l'experta en economia circular Anna Lluís Gavaldà ha parlat de bioeconomia i ha subratllat que "per tancar el cercle de les activitats productives del sector agrari les pràctiques d'agricultura sostenible són un agent clau de mitigació del canvi climàtic i també del despoblament rural".


Per la seva banda, la consultora en innovació en el sector alimentari i fundadora de Food Advisor Maria J. Herrero ha parlat d'integrar la sostenibilitat dins de l'estratègia de la indústria alimentària i ha assegurat que d'aquesta manera "s'augmenta la productivitat, es redueixen els costos, es millora la imatge de marca i l'avantatge competitiu, s'augmenta la capacitat per complir amb la legislació, s'atrauen treballadors i inversors i s'obté prioritat en les licitacions".


Finalment, s'han compartit diverses experiències pràctiques. Jorge Alonso, director general de Convenience SeaFood, ha explicat com han aplicat la innovació com a eina per a l'adaptació a les necessitats del consumidor amb l'ús de les noves tecnologies per a elaborar plats preparats de peix refrigerats. Andrés Montefeltro, CEO i co-fundador de Cubiq Foods, ha parlat de com utilitzen nous ingredients per a fabricació d'aliments més saludables i nutritius. I Joan Ignasi Monfort, director General de Copesco Serfrisa, s'ha centrat en la innovació present en totes les baules de la cadena de valor de la seva marca Royal.


La ciència per a un futur sostenible va ser el tema central de la primera jornada del cicle sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible, mentre que la tecnologia per a una agricultura més eficient i sostenible va ser la protagonista de la segona jornada i el paper de les noves tecnologies per fer més sostenibles la ramaderia, l'aqüicultura i la pesca de la tercera jornada. En el marc d'aquest cicle, al llarg de l'any s'abordaran noves eines que la ciència i la tecnologia aporten al conjunt de la cadena alimentària a fi de fer-la més eficient, més sostenible, més circular i per oferir un producte de consum sa i segur.


L'objectiu és parlar de les innovacions que s'estan produint que poden fer més fàcils i assequibles els objectius que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les noves propostes recollides al Pacte Verd europeu. Uns debats que volen ser continuïtat del cicle "Aigua, sòl i aliments a Catalunya" celebrat l'any 2021 i en què es va parlar de recursos, de la seva escassedat i de la millor manera per gestionar-los.


 

 

PROPERES JORNADES CICLE "INNOVACIÓ PER UNA AGROALIMENTACIÓ SOSTENIBLE":
- 25/10/22 - Jornada 5: ''Eines de la distribució per ser més eficient i circular''
- 29/11/22 - Jornada 6: ''Tendències i orientacions del consum vers els objectius 2030''

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA