Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • El sector immobiliari davant el repte de la sostenibilitat: noves tendències i indicadors ESG

Notícies

6 mar 2025

El sector immobiliari davant el repte de la sostenibilitat: noves tendències i indicadors ESG

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Experts del sector immobiliari i financer es van reunir dimecres 5 de març en una taula rodona per debatre sobre la importància de la informació ESG (mediambiental, social i de governança) com a eina fonamental per a la sostenibilitat i la competitivitat de les empreses. L'acte, organitzat per les Comissions d'Economia i Sostenibilitat i de Comptabilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, va posar sobre la taula les noves tendències en la gestió d'indicadors ESG i els reptes que afronta el sector.


Un sector clau en la descarbonització


El sector immobiliari és el segon més important en termes econòmics i juga un paper decisiu en la descarbonització. Aspectes com l'eficiència energètica dels edificis, la petjada hídrica o la gestió de residus són factors essencials per reduir l'impacte ambiental. En aquest context, la informació ESG permet a les empreses millorar la seva gestió i accedir a fonts de finançament més favorables.


Presentació del quadre de comandament integral


Durant l'acte, Ramon Bastida, director de la Càtedra d'Habitatge Digne i Sostenible de la UPF-BSM, va presentar un nou model de quadre de comandament integral adaptat per a empreses de construcció i immobiliàries. Aquest sistema integra indicadors que permeten mesurar resultats mediambientals, socials i de governança, a més dels econòmics, facilitant una presa de decisions basada en dades fiables i actualitzades.


Experiències pràctiques: digitalització i compliment normatiu


La taula rodona, moderada per Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya, va comptar amb la participació de representants de l'àmbit financer i immobiliari.


Sandra Jiménez, directora d'admissió de riscos ESG a CaixaBank, va destacar que la Unió Europea està establint terminis perquè els edificis compleixin certificacions energètiques exigents. "Tots els edificis que no compleixin hauran d'invertir per adaptar-se als nous requisits", va afirmar. En aquest sentit, va defensar que els fons finançadors, mostren molta cura a l'hora de finançar un nou projecte immobiliari, fixant-se en si es té en compte el compliment de les certificacions energètiques.


En aquest sentit, Juan José Rodríguez, director tècnic de Metropolitan House, va afegir que és molt important que tot el sector vagi alineats perquè si no «ens trobem amb dificultats en crèdit, contractacions i producció d'habitatge». A més, també va posar èmfasi en la responsabilitat social de les empreses immobiliàries, i va posar com a exemple l'acció que desenvolupa el Metropolitan House, promovent l'habitatge assequible i la col-laboració amb projectes socials dins els municipis on construeixen.


Ambròs Martínez, vicepresident del Gremi de Constructors i director de contractació i desenvolupament de COPISA, va posar l'accent en el paper de la digitalització i el business inteligence en la millora dels processos de sostenibilitat. "La digitalització ens ha permès arribar a la dada única, i això ens ha ofert l'oportunitat de treballar amb una dada única i concreta de cada àrea, fent possible una extracció de conclusions reals", va explicar.

 

Reptes i oportunitats per al sector


Els ponents van coincidir en diversos desafiaments i oportunitats per al futur del sector:

  • Apropar-se als Objectius de Desenvolupament Sostenible i garantir que els plans estratègics es compleixin any rere any.
  • La necessitat d'harmonitzar la informació ESG per facilitar-ne la comparació entre empreses i projectes.
  • Integrar la dimensió sostenible dins l'estratègia empresarial i adaptar-se a les noves regulacions per continuar aportant valor a la societat.


Conclusions i cloenda


L'acte es va cloure amb la intervenció de Fàtima Piqué, subdirectora general de la UPF-BSM, qui va destacar la importància de la recerca en sostenibilitat i la necessitat de millorar la transferència de coneixement cap al teixit empresarial i social.


El sector immobiliari afronta una transformació profunda per adaptar-se als nous requisits de sostenibilitat. Els indicadors ESG es perfilen com una eina clau per millorar la gestió, reduir riscos i fomentar un model de desenvolupament més sostenible i competitiu.

 

 


Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA