Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Enquesta situació econòmica

21 jun 2023

ENQUESTA SITUACIÓ ECONÒMICA PRIMAVERA 2023

Enquesta situació econòmica

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Més Informació

  • documentpdf ENQUESTA SITUACIÓ ECONÒMICA PRIMAVERA 2023

Segons l'Enquesta de Situació Econòmica de Primavera de 2023 realitzada entre el 25 de maig i el 16 de juny de 2023 i a la qual han donat resposta més de 600 economistes, la majoria dels economistes catalans estan en contra d'intervenir el mercat de l'habitatge de lloguer via control de preus i a favor de generar més oferta d'habitatge.


L'enquesta consulta com sempre per l'evolució de l'economia i en aquest cas denota unes expectatives més optimistes que fa uns mesos. El 44,6% dels economistes considera que l'economia catalana està millor ara que fa un any i un 21,4% que està pitjor, mentre que a l'hivern els percentatges eren del 34,0% i el 33,3% respectivament. L'índex de confiança dels economistes també millora respecte a l'hivern per a l'economia catalana (5,36 davant d'un 5,14 d'una valoració d'entre 0 i 10) i per a l'economia espanyola (5,17 davant d'un 4,99).


La inflació segueix sent el principal problema de l'economia catalana segons la majoria dels economistes, però el grau de preocupació en relació amb aquesta qüestió disminueix respecte els passats mesos. Consultats sobre l'impacte negatiu que pot tenir per a l'economia catalana l'augment actual de preus i costos, el 20,3% dels enquestats es mostra molt preocupat, percentatge molt inferior al de l'enquesta de fa un any (47,0%).


Un 55,1% dels economistes catalans enquestats es mostra en desacord amb que el Banc Central Europeu segueixi amb la seva política iniciada el juliol del 2022 d'augment dels tipus d'interès. Un 38,8% hi està d'acord mentre la inflació no comenci a remetre d'una forma més significativa

 

A l'enquesta de primavera s'ha consultat també als economistes catalans per la seva opinió al voltant de la candidatura Costa Brava Barcelona per a la celebració de la Ryder Cup 2031. La majoria dels economistes catalans (57,3%) hi està clarament a favor. D'aquest 57,3%, un 22,5% té una opinió molt positiva i un 34,8% una opinió positiva. A l'altre extrem hi ha un 10,8% que expressa una opinió contrària, dels quals un 7,5% manifesta una opinió negativa i només un 3,3% té una opinió molt negativa.

 

Una altra de les qüestions que s'han consultat en aquesta edició de l'enquesta ha estat l'acord entre sindicats i patronal per la pujada salarial total del 10% en tres anys. El 71,9% dels economistes catalans el valoren com a correcte, un 12,5% creu que aquest increment és excessiu, mentre que un 12,0% pensa que és insuficient.


Finalment, l'enquesta de primavera de 2023 ha preguntat per les mesures per afrontar la sequera. L'impuls de l'eficiència en l'ús de l'aigua (senyalat pel 60,9% dels enquestats), les inversions en plantes dessaladores (50,6%), la tramitació d'emergència de les obres i de les actuacions prioritàries (40,4%) i els ajuts al sector primari (39,1%), són, entre algunes de les proposades recentment pels poders públics, les que els economistes enquestats consideren més adequades per actuar contra la sequera.

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA