Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Llibres destacats d'economia i empresa

Els llibres estan ordenats per data d’edició, fet que permet que apareguin primer les novetats. En el formulari de recerca podeu demanar els llibres que tenen una paraula concreta en el seu títol o bé que hagin estat publicats entre unes determinades dates.

A cada llibre trobareu el nom del col·legiat/da autor/a, el nom de la resta d'autors (en cas que hi siguin), l'editorial, l’ISBN i una breu sinopsis del llibre.

En el següent llistat hi trobareu dos tipus de llibres:

  • Llibres referents: Un comitè integrat pels col·legiats/des Oriol Amat, Montserrat Colldeforns, Enric Genescà i Xavier Segura informen de llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que, segons la seva opinió, són referents.

  • Llibres recomanats: Els col·legiats/des del Col·legi d'Economistes de Catalunya poden recomanar llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que per qualsevol motiu considerin d'interès. (Si ets col·legiat/da i vols recomanar un llibre,fes clic aquí).

Podeu deixar el vostre comentari o opinió, visible per a la resta d’usuaris del servei, fent clic a dins la fitxa de cada llibre.

16 feb 2016

“Inequality . What can be done?” (“Desigualtat. Què es pot fer?”)

Llibres destacats d'economia i empresa

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Anthony B. Atkinson Harvard University Press 2015. ISBN: 978-0-674-50476-9 384 pàgines

Sobre l'autor

 

Des que es va graduar en economia el 1966 a la Universitat de Cambridge, (Anglaterra), Anthony Atkinson no ha deixat de investigar sobre la desigualtat econòmica. La seva recerca l'ha portat a treballar amb molts altres especialistes i en molts àmbits, tant en el de la recerca de les dades necessàries per conèixer i comprendre la desigualtat, com en l'anàlisi de la seva mesura i els fonaments teòrics, econòmics, socials, institucionals i filosòfics del seu estudi. És un dels autors més complerts, i jo afegiria de més honestedat intel-lectual, que podem trobar en aquest camp. La seva carrera acadèmica ha estat reconeguda arreu el mon i ha assessorat el govern Britànic i la Cambra dels Comuns en moltes ocasions... Té un web personal http://www.tony-atkinson.com modest i auster que parla per sí sol.

 

Sobre el llibre.

Atkinson parteix de la idea de que no eliminarem mai la desigualtat econòmica, però sí hem de fer els esforços necessaris per reduir-la atès que, com a societat, hem anat massa enllà. Sabem que mantenir o augmentar la desigualtat actual en els països desenvolupats només té conseqüències dolentes tant a curt com a llarg termini. Què cal fer?. Millor... què podem fer? Quines polítiques poden concitar l'acord d'una "majoria" raonable de la societat i a més a més ser factibles en el mon real?... Aquest es el tema del llibre.
Una primera part, la dedica a la necessària diagnosi: de què parlem quan parlem de desigualtat de les rendes? (i de la riquesa?). Què podem aprendre dels períodes en que la desigualtat ha disminuït efectivament en alguns països? Què ens pot dir la ciència econòmica sobre les seves causes?

 

La gran aportació (i novetat, crec) és que l'autor, en la segona part del llibre "es mulla"; proposa 15 mesures concretes que podrien reduir la desigualtat de manera significativa i hi afegeix quatre propostes més per "seguir-hi pensant". A continuació, a la tercera part es pregunta: "ho podem fer?". I intenta respondre amb tota honestedat si els inconvenients habituals, com ara que "el pressupost públic no ho aguanta" o "la globalització ha fet impossible actuar en un sol país", o.... tenen raó de ser o no. I després, per rematar, calcula els costos i els impactes d'algunes de les polítiques recomanades en el nivell de desigualtat del Regne Unit.

 

A més a més, per fer tot això analitza i discuteix algunes de les premisses o maneres de raonar de la teoria econòmica dominant i ofereix alhora raons per adoptar un canvi de perspectiva i exemples de com es poden construir. Com diu el mateix Atkinson, "algunes propostes requereixen repensar aspectes fonamentals de la societat moderna i rebutjar idees polítiques que han dominat les dècades recents". Per exemple, cada vegada més els diaris parlen de que la globalització i el canvi tecnològic són dues forces que "expliquen" la creixent desigualtat i seguiran afectant també en el futur el nivell d'ocupació i dels salaris... doncs bé: Atkinson explica perquè això no ha de ser "necessàriament" així... Hi ha polítiques, i en darrer terme depèn de nosaltres.

 

El llibre... "es el resultat de les meves reflexions, no només sobre les causes i les cures per a la desigualtat sinó també de l'estat del pensament econòmic contemporani". I sent fidel a la seva modèstia no afirma que "l'enfocament adoptat sigui necessàriament superior, sinó que hi ha més d'una manera de fer economia".

 

En definitiva, un llibre complert, estimulant intel-lectualment i molt útil per a definir propostes polítiques concretes. Fora molt necessari que es traduís ràpidament, i que els economistes (i altres experts en les ciències socials) treballessin en mesurar i avaluar propostes concretes per a Espanya. Com assenyala Atkinson, la desigualtat és quelcom multidimensional, on incideixen diverses causes i per tant la resposta política, si ha de ser mínimament efectiva, ha de ser també múltiple i des de diferents àmbits. No n'hi ha prou amb refer el mix impositiu i la composició de la despesa pública. Fan falta també altres polítiques, i Atkinson les assenyala, les discuteix i les analitza. Ah... i per llegir el llibre no fa falta ser economista, "només cal estar interessat en economia i política". El llibre d'un veritable mestre que dignifica l'economia com a ciència social útil a la societat. M'agradaria que fos tan o més famós que el llibre de Picketty sobre el capital al segle XXI. I fos llegit per tots els assessors polítics dels nostres partits.

 

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA