Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Llibres destacats d'economia i empresa

Els llibres estan ordenats per data d’edició, fet que permet que apareguin primer les novetats. En el formulari de recerca podeu demanar els llibres que tenen una paraula concreta en el seu títol o bé que hagin estat publicats entre unes determinades dates.

A cada llibre trobareu el nom del col·legiat/da autor/a, el nom de la resta d'autors (en cas que hi siguin), l'editorial, l’ISBN i una breu sinopsis del llibre.

En el següent llistat hi trobareu dos tipus de llibres:

  • Llibres referents: Un comitè integrat pels col·legiats/des Oriol Amat, Montserrat Colldeforns, Enric Genescà i Xavier Segura informen de llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que, segons la seva opinió, són referents.

  • Llibres recomanats: Els col·legiats/des del Col·legi d'Economistes de Catalunya poden recomanar llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que per qualsevol motiu considerin d'interès. (Si ets col·legiat/da i vols recomanar un llibre,fes clic aquí).

Podeu deixar el vostre comentari o opinió, visible per a la resta d’usuaris del servei, fent clic a dins la fitxa de cada llibre.

1 gen 2014

Referent: ¿Qué será de mi pensión?. Cómo hacer sostenible nuestro futuro como jubilados

Llibres destacats d'economia i empresa

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Autor: José Ignacio Conde-Ruiz

Editorial: Ediciones Península, colección Atalaya

ISBN: 978-84-9942-329-6

Cada mes 9.200.000 pensionistes reben puntualment la seva pensió a Espanya, de les quals 5.560.000 són pensions de jubilació. (A Catalunya hi ha 1.650.000 pensionistes, dels quals 1.045.000 són jubilats). Suposa uns 8.000 milions d'€ cada mes.

 

El futur és per definició incert, i tanmateix tots els polítics a Espanya s'han afanyat a assegurar que les pensions "no fallaran", passi el que passi. Cal mirar-ho, però, amb perspectiva, perquè els treballadors d'avui són els pensionistes de demà, i és molt probable que cada vegada hi hagi més gent gran en relació a la gent treballadora. Certament, vivim més anys que "abans".

 

Però no estem parlant tan sols de "la pensió", una quantitat concreta per a cadascú, sinó també de si aquesta quantitat mantindrà el seu poder adquisitiu durant 15 o 20 anys o no i de si tindrà relació amb els guanys individuals al llarg de la vida o no.

L'autor és ferm partidari del sistema actual de repartiment, que no és altra cosa que un pacte entre generacions (les pensions actuals es paguen amb les cotitzacions dels treballadors actuals), però alhora ens avisa que cal reescriure aquest pacte per adaptar-nos als canvis demogràfics i econòmics, inevitables perquè ja estan succeint. I aquest nou "pacte" pot prendre camins diferents que, l'autor ens alerta, ens portaran a nivells de benestar futur diferents. La societat espanyola està davant una decisió crucial pel seu futur, i Conde-Ruiz demostra que "ens estem dirigint progressivament cap a un sistema de pensions assistencial (pensions pràcticament iguals per a tothom però de subsistència) del que no s'ha informat als treballadors i al qual no han tingut temps suficient per adaptar-s'hi" (pàg. 15). Més que preguntar-se si en el futur hi haurà o no pensions, cal preguntar-se com volem que siguin, i fer el possible per a que siguin així, dins el marc dels fets i els condicionants existents. Volem un sistema contributiu o assistencial? No podrem evitar que la pensió mitjana en relació al salari mitjà baixi significativament, tot i les reformes ja introduïdes, però sí que podrem fer que el sistema sigui més just que l'actual i, sobretot, sostenible en el temps.

 

Sobre l'autor

Ningú millor que José Ignacio Conde-Ruiz per respondre de manera clara, rigorosa, honesta i alhora molt entenedora, a la pregunta que és el títol d'aquest llibre. Com ho explica ell mateix, des que el 1994 va començar la seva tesi doctoral en economia a la Universitat Carlos III de Madrid, la seva carrera professional ha estat lligada d'una manera o altra a les pensions. Combina la docència (professor titular a la U. Complutense) i la investigació (subdirector de FEDEA) amb l'experiència de treballar prop dels governs (va ser director general de política econòmica a la oficina econòmica del President Rodríguez Zapatero del 2008 al 2010). Consultor extern del Banc Mundial, també ha format part del grup d'experts que durant el 2013 va assessorar al govern sobre el "factor de sostenibilitat" de les pensions a Espanya.

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA