Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

Llibres destacats d'economia i empresa

Els llibres estan ordenats per data d’edició, fet que permet que apareguin primer les novetats. En el formulari de recerca podeu demanar els llibres que tenen una paraula concreta en el seu títol o bé que hagin estat publicats entre unes determinades dates.

A cada llibre trobareu el nom del col·legiat/da autor/a, el nom de la resta d'autors (en cas que hi siguin), l'editorial, l’ISBN i una breu sinopsis del llibre.

En el següent llistat hi trobareu dos tipus de llibres:

  • Llibres referents: Un comitè integrat pels col·legiats/des Oriol Amat, Montserrat Colldeforns, Enric Genescà i Xavier Segura informen de llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que, segons la seva opinió, són referents.

  • Llibres recomanats: Els col·legiats/des del Col·legi d'Economistes de Catalunya poden recomanar llibres relacionats amb el món de l'economia i de l'empresa que per qualsevol motiu considerin d'interès. (Si ets col·legiat/da i vols recomanar un llibre,fes clic aquí).

Podeu deixar el vostre comentari o opinió, visible per a la resta d’usuaris del servei, fent clic a dins la fitxa de cada llibre.

1 gen 2014

Referent: La economia española en perspectiva histórica. Siglos XVIII-XXI

Llibres destacats d'economia i empresa

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

Autor: Jordi Maluquer de Motes Bernet

Editorial: Ediciones de Pasado y Presente S.L.

ISBN: 9788494212994

Conèixer el que ha passat i entendre per que, es a dir, conèixer i entendre la historia en tota la seva complexitat es el punt de partida ineludible per entendre be el present i aixó poder orientar la política econòmica tot establint hipòtesis de futur. La vida d'una societat, d'un país o d'un estat es un continu que va del passat al futur passant pel present i la manera mes adient d'accedir al seu coneixement es coneixent i comprenent be el passat. Es per això que considero que llibres com el que es objecte d'aquesta ressenya son molt importants.

 

En aquest llibre es fa un anàlisi aprofundit de la Historia d'Espanya, especialment de la mes recent (els darrers 75 anys), que permet comprendre on som i per que. El mes destacable del llibre i el seu principal valor afegit es que el fets analitzats ho son en tota la seva complexitat i s'interpreten des de moltes perspectives i especialment des de les perspectives institucional i internacional. De fet, en una bona mesura la frase del professor Fuentes Quintana que hi ha al principi de la Introducció: "Las soluciones de los problemes económicos nunca son económicas, sino políticas" està molt present en tots els capítols.

 

Aquest es un excel·lent llibre de Historia Econòmica d'Espanya que abarca des de principis del S. XIX fins el present. El mes destacable, peró, l'estudi aprofundit i multi disciplinar que fa dels darrers 75 anys. Els títols del capítols son prou expressius: Els anys de la fam (1939-1951); Un creixement econòmic llastrat (1951-60); El miracle econòmic (1960-1973); La crisi del petroli i la transició a la democràcia (1973-1985); La integració a la Unió Europea (1986-1996); Espanya hipotecada (1996-2007) i, finalment Una nova gran depressió (2007-2014).

 

Tal com diu el professor Josep Fontana després de fer una ressenya d'aquest llibre en el Periódico, el conjunt de l'anàlisi que ofereix Maluquer en els tres darrers capítols d'aquest llibre son absolutament necessaris per qui aspiri accedir a una interpretació coherent del que ha succeït a Espanya. Coincidim amb el professor Fontana quan diu que només per aquests capítols hi ha motiu mes que suficient per recomanar un llibre que te la virtut d'obligar-nos a reflexionar sobre unes realitats profundes que poc tenen que veure amb la propaganda que habitualment difonen el nostres politics.

 

Sobre l'autor

Jordi Maluquer de Motes Bernet

 

Lloc i data de naixement: Barcelona, 1946

 

Càrrecs acadèmics: Catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1984. Fou també Vicerector d'Investigació de l'UAB de 1992 a 1994.

 

Publicacions:

 

Ha publicat molts articles en revistes de prestigi: Revista de Economia Aplicada, Investigaciones de Historia Económica, Revista de Demografia Histórica,...

 

Ha participat també en importants obres col·lectives: Historia económica regional de España. Siglos XIX y XX'' (2001); La modernización economica de España, 1830-1930; La economia española en el S. XX. Una perspectiva histórica;...

 

Te també moltes altres publicacions sol o en col·laboració: España en la crisis de 1898: de la gran depresión a la modernización económica del S.XX'' (1999); Economía y colonias en la España del 98'' (1999), con Pedro Tedde; España en crisis. Las grandes depresiones económicas, 1348-2012 (2013), con Enrique Llopis...

 

Altres: Premi Joan Sardà Dexeus atorgat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya el 1998 pel millor llibre d'Economia. Fou co-director de l'obra Historia Económica de la Cataluña Contemporánea (6 volúmenes, 1988-94).

Comparteix-nos:  

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA