Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La Comissió Europea presenta el seu Pla de Recuperació per a Europa en una conferència online organitzada pel Col·legi d’Economistes, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i el Consell Català del Moviment Europeu

Notícies

17 jul 2020

La Comissió Europea presenta el seu Pla de Recuperació per a Europa en una conferència online organitzada pel Col·legi d’Economistes, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i el Consell Català del Moviment Europeu

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

El mateix dia que els vint-i-set líders de la Unió Europea es reuneixen al Consell Europeu a Brussel·les per discutir el Pla de Recuperació per a Europa després de la crisi de la COVID-19, la Comissió d'Economia Internacional i Unió Europea del Col·legi d'Economistes de Catalunya, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i el Consell Català del Moviment Europeu han organitzat conjuntament una conferència online per presentar aquest pla així com el Marc Financer Plurianual de la Comissió Europea.


El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Anton Gasol i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona Ferran Tarradellas han donat la benvinguda a l'acte, el qual ha estat moderat pel president de la Comissió d'Economia Internacional i Unió Europea del Col·legi d'Economistes de Catalunya i president del Consell Català del Moviment Europeu Xavier Ferrer.


En primer lloc, la Directora General Adjunta de la Direcció General de Pressupost de la Comissió Europea Rosa Aldea Busquets ha donat els detalls del pla de recuperació per a Europa proposat per la Comissió Europea per ajudar a reparar els danys econòmics i socials ocasionats per la pandèmia del coronavirus, activar la recuperació europea i potegir l'ocupació i crear nous llocs de feina.


Per mobilitzar les inversions necessàries, Rosa Aldea ha explicat que la Comissió presenta una doble resposta. En primer lloc proposa el "Next Generation EU", un nou instrument de recuperació dotat amb 750.000 milions d'euros, que destinarà al pressupost de la UE un nou finançament obtingut als mercats financers durant el període 2021-2024. Aquest instrument es desplegarà amb tres pilars: donar suport als estats membres a recuperar-se, rellançar l'economia i ajudar a la inversió privada i aprendre de l'experiència de la crisi. I en segon lloc un pressupost europeu a llarg termini reforçat per al període 2021-2027 (1,1 bilions d'euros).
Segons Rosa Aldea, "es tracta d'una resposta global, molt potent i equilibrada" i ha afegit que "ara el Consell Europeu està debatent-lo amb els següents punts de discussió: el tamany, la repartició entre subvencions i préstecs, l'assignació per cada país i la condicionalitat". La Directora General Adjunta de la Direcció General de Pressupost de la Comissió Europea ha conclòs destacant que "aquest és el repte més gran dels darrers anys i avui el Consell d'Europea pot sentar les bases del futur" i apuntant que "esperem que sigui un acord molt solidari, ràpid i en línia amb les necessitats dels estats membres".


A continuació, l'economista i exassessor econòmic al Parlament Europeu Jordi Angusto ha aportat la seva valoració sobre la proposta, celebrant els canvis que la Comissió Europea ha posat sobre la taula del Consell Europeu proposant "augmentar el pressupost i els recursos propis, així com l'endeutament des de la mateixa Comissió Europea". Tot i així, Angusto ha criticar que "el volum del pla i del pressupost europeu, el qual segueix sent baix comparat amb el dels Estats Units, per exemple". Finalment ha destacat que "el més important és que el Consell Europeu mantingui el volum i l'estructura proposada per la Comissió, no tant el percentatge de préstecs i subvencions".


Finalment, en la cloenda de la conferència, el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona Ferran Tarradellas ha agrait els anys de col-laboració amb el Col·legi d'Economistes de Catalunya ja que a finals d'agost està previst que deixi el càrrec. Per la seva banda, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Anton Gasol ha celebrat la proposta de la Comissió Europea malgrat algunes limitacions com ara "el tamany, el calendari d'execució i l'orientació més cap a reformes a mig termini i no a la reactivació inmediata". En aquest sentit s'ha mostrat sorprès que no es faci ús dels préstecs d'institucions com el MEDE amb tipus d'interès molt baixos.

 

 

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA