Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La mostra de dones economistes posa el focus en Elizabeth Boody Schumpeter

Notícies

30 jul 2020

La mostra de dones economistes posa el focus en Elizabeth Boody Schumpeter

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La Comissió d'Economia de la Igualtat i Diversitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha impulsat una mostra, patrocinada per Basi Group, amb l'objectiu de destacar les aportacions a la societat i a la ciència econòmica que han realitzat les dones economistes.


La voluntat és donar a conèixer dones economistes que han tingut un paper rellevant al llarg de la història i la contribució de les quals ha estat sovint ignorada o relegada a un segon pla.


La idea era que al hall d'entrada de la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona s'exposés cada mes un plafó diferent amb les principals contribucions realitzades per un total de 12 dones economistes. La mostra es va inaugurar el 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona amb la col·legiada de Mèrit Mercè Sala. A l'abril li va prendre el relleu ja de forma digital per l'alerta sanitària de la COVID-19 Rosa Luxemburg, al maig Mary Paley Marshall, al juny Beatrice Potter Webb, al juliol Clara Elizabeth Collet i ara Elizabeth Boody Schumpeter.
Elizabeth Boody Schumpeter es va llicenciar amb la qualificació de summa cum laude, sent la primera dels estudis d'economia en obtenir-la. També es va doctorar en Economia a Radcliffe, la universitat on el professorat de Harvard impartia classes a les dones.


Schumpeter va realitzar aportacions significatives en l'àmbit de les estadístiques sobre el comerç anglès dels segles XVIII i XIX, sent una pionera en aquest camp d'estudi. També va ser una de les principals expertes de la seva època en l'economia japonesa. De fet, va publicar diversos articles sobre l'economia japonesa en el marc d'un estudi que ella mateixa va dirigir sobre "El desenvolupament econòmic recent a Japó". Aquest estudi acabaria per convertir-se en un llibre sobre la industrialització del Japó abans de la guerra.


Tot i això, la major contribució que se li atribueix a Schumpeter en ciència econòmica està relacionada amb el seu paper com a editora del llibre "Història de l'anàlisi econòmic" del seu marit, Joseph A. Schumpeter. Aquest va morir abans d'acabar el manuscrit del llibre i ella, amb la col·laboració dels seus deixebles, van finalitzar aquesta influent obra considerada un clàssic de la ciència econòmica.


La vida d'Elizabeth Boody Schumpeter permet entendre la situació subordinada de la dona en l'economia acadèmica a Estats Units, com a mínim fins a la Segona Guerra Mundial. Schumpeter no va encarar aquesta situació buscant el seu propi camí, sinó que va ser la clàssica "esposa de Harvard" que va ajudar el seu marit resolent els problemes de la vida quotidiana, facilitant la vida social i acadèmica, i seguint les seves línies d'investigació, fins a editar una de les seves obres.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA