Col·legi d'Economistes de Catalunya Ir a la página inicial de CEC

Tornar al Menú

  • Estàs en:
  • La primera dona en guanyar el Premi Nobel d’Economia, Elinor Ostrom, nova protagonista de l’exposició de dones economistes del Col·legi

Notícies

8 oct 2020

La primera dona en guanyar el Premi Nobel d’Economia, Elinor Ostrom, nova protagonista de l’exposició de dones economistes del Col·legi

Notícies del Col·legi

Voti:

Resultats: 

0 punts

 0  Vots

La mostra de la Comissió d'Economia de la Igualtat i Diversitat del Col·legi d'Economistes de Catalunya patrocinada per Basi Group i que té per objectiu destacar les aportacions a la societat i a la ciència econòmica que han realitzat les dones economistes es centra durant el mes d'octubre en la figura d'Elinor Ostrom, la primera dona en guanyar el Premi Nobel d'Economia.


Elinor Ostrom va néixer en el si d'una família humil nord-americana. Des de ben jove va haver de treballar per a poder pagar-se els estudis universitaris. Es va doctorar en Ciències Polítiques a la Universitat de Califòrnia a Los Ángeles (UCLA) mentre formava part d'un equip de recerca que estudiava els usos de l'aigua a Califòrnia. Va ser en aquell moment quan es va familiaritzar amb el concepte de recursos compartits, o béns comuns, i la seva gestió.


La seva carrera acadèmica va començar a la Universitat d'Indiana. Durant els primers quinze anys va estudiar les polítiques industrials dels Estats Units, retornant després a l'estudi dels béns comuns. L'any 1973, juntament amb el seu marit Vincent Ostrom, funden el Workshop in Political Theory and Policy Analysis, un centre de recerca focalitzat en l'estudi de l'efecte dels arranjaments institucionals en un determinat context ecològic, polític i socioeconòmic.


El seu treball principal, el "Govern dels Béns Comuns", publicat el 1990, estableix els principis per una gestió correcte dels recursos compartits. En aquests principis emfatitza la necessitat d'uns límits i regles d'ús clarament definides a través d'acords col·lectius que permetin a les persones usuàries participar de la presa de decisions. Segons l'autora, aquests principis han d'incloure també un control efectiu que incorpori sancions progressives, així com mecanismes de resolució que siguin accessibles i econòmics. Es considera que Ostrom va fundar una corrent de pensament al voltant de la Teoria de l'elecció pública.


L'any 2009 va esdevenir la primera dona en guanyar el Premi Nobel d'Economia. Ostrom fou guardonada per la seva anàlisi de la governança econòmica, especialment dels recursos compartits, que demostra que els béns comuns poden ser administrats de manera efectiva per un grup de persones usuàries.


La mostra de dones economistes, que té per objectiu donar a conèixer 12 dones economistes que han tingut un paper rellevant al llarg de la història i la contribució de les quals ha estat sovint ignorada o relegada a un segon pla, es va inaugurar el 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona amb la col·legiada de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya Mercè Sala. A l'abril li va prendre el relleu ja de forma digital per l'alerta sanitària de la COVID-19 Rosa Luxemburg, al maig Mary Paley Marshall, al juny Beatrice Potter Webb, al juliol Clara Elizabeth Collet, a l'agost Elizabeth Boody Schumpeter i al setembre Joan Violet Robinson.


Elinor Ostrom és ara la protagonista i el plafó on s'exposen les seves principals contribucions es podrà veure durant el mes d'octubre al hall d'entrada de la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Barcelona.

Comparteix-nos:  

Cerca en 1 click

SEU DE BARCELONA

SEU DE GIRONA

SEU DE LLEIDA

SEU DE TARRAGONA